Merkel u ponedjeljak u Beogradu, Vučić kaže da je posjet velika čast za Srbiju

Regija 12. ruj 202120:18
Izvor: HANNIBAL HANSCHKE / POOL / AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel započet će u ponedjeljak u Beogradu svoju zapadnobalkansku turneju, a prvi u nizu razgovora je s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, koji drži da je njezin dolazak "velika čast za Srbiju".

Iz ureda Angele Merkel ranije je najavljeno da će u središtu razgovora biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politička pitanja i pitanja europske perspektive, dok srbijanski šef države dolazak njemačke kancelarke vidi i kao “prigodu da joj se izrazi zahvalnost za sve što je tijekom dugog i uspješnog mandata napravila za Srbiju i regiju”.

Istaknuvši kako je s Merkel uvijek imao otvorene razgovore, Vučić je istaknuo i njezinu ulogu u pogledu poticanja ulaganja u Srbiju, te posredovanja u gospodarskom sporu s Hrvatskom.

“Nikada neću zaboraviti potporu koju nam je dala 2015. godine kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i što je poticala investicije. Njezini ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje”, rekao je Vučić danas novinarima na ceremoniji otvorenja pogona njemačke tvrtke “Leoni”.

On je zahvalan njemačkoj kancelarki i na potpori koju pruža regiji kroz Berlinski proces.

Kako je najavljeno iz Vučićeva ureda, Merkel će sletjeti u zračnu luku “Nikola Tesla” oko 16 sati, ceremonija svečanog dočeka je u 18 sati ispred Palače Srbija, potom slijedi razgovor s Vučićem, a zatim zajednička tiskovna konferencija.

Poslije obraćanja medijima srbijanski predsjednik priredit će za njemačku kancelarku radnu večeru.

Merkel će se u Beogradu sastati i s predstavnicima civilnog društva zapadnog Balkana, a u utorak putuje u Tiranu gdje je očekuje sastanak s albanskim premijerom Edijem Ramom, a potom i razgovori s šefovima vlada zapadnobalkanske šestorke, te odvojeni sastanci s premijerima Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Kosova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar