N1 saznaje: Tko je hrvatski lobist koji je htio brisati Telekom iz izvještaja EP

Regija 30. ožu 202322:29
N1

Kako saznaje N1 Srbija u krugovima bliskim zastupnicima Europskog parlamenta, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik nije jedini koji radi na tome da Telekom Srbija ne bude spomenut u izvještaju tog tijela o Srbiji. Izvori iz dvije različite grupacije u okviru Europskog parlamenta potvrdili su da je preko svog dugogodišnjeg partnera Igora Žeželja, Telekom angažirao profesionalnog lobistu iz Hrvatske Daniela Mondekara kako bi im pomogao da Telekom nestane iz amandmana na izvještaj o Srbiji.

Daniel Mondekar se navodno ovih dana sastaje sa zastupnicima, prije svega onima koji dolaze iz Slovenije i Hrvatske i lobira u ime Telekoma.

Mondekar je bivši saborski zastupnik, član SDP-a. Sada savjetnik za odnose sa tijelima Europske unije. Njegove veze idu do vrha Europske komisije, rekao nam je izvor iz EP, koji navodi i da je prije nekoliko mjeseci Mondekar pomogao vlasniku Adria Media grupe Igoru Žeželju da kupi portal Euroaktiv.

Europski parlement je inače na nogama zbog izvještaja o Srbiji koji bi trebao biti usvojen u svibnju.

Naime, prvi put u povijesti se dogodilo da prije usaglašavanja teksta u javnost procure amandmani na nacrt izvještaja. Sa amandmanima, u javnost je procurio i zahtjev da se Telekom Srbija i afere te tvrtke ne spominju u izvještaju.

Izvor iz EP-a rekao je za N1 da je dokument u kojem se traži da se Telekom Srbija ne spominje u izvještaju o napretku Srbije, zapravo prijedlog s kojim je izvjestitelj za Srbiju Vladimir Bilčik došao na sastanak o usuglašavanju amandmana.

Dva izvora iz EP-a potvrdila su za N1 da je izvjestitelj za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio, kako navode, “kut Telekoma Srbija” i razloge zašto Telekom ne bi trebalo spominjati u izvještaju.

Izvor N1 iz Europskog parlamenta kaže da Bilčikovi argumenti nisu prihvaćeni, i da dio o medijima i Telekomu Srbija ostaje u tekstu amandmana na nacrt izvještaja.

Izvor N1 iz druge grupacije u EP-a kaže da se podigla velika bura i da se postavlja pitanje motiva Vladimira Bilčika, koji dolazi iz Europske pučke stranke, o razlozima zašto se zalaže za Telekom Srbija.

Bilčik je tijelu EP-a za sprečavanje korupcije prijavio da je u utorak i srijedu imao sastanke – najprije sa predstavnicima Adria media grupe Igora Žeželja, a zatim i sa predstavnicima Telekoma. To je po pravilima EP morao uraditi.

Urednik European Western Balkansa Nemanja Todorović Štiplija za N1 kaže da očekuje da će na kraju Telekom biti izbrisan samo iz jednog amandmana od desetak u koliko se spominje, odnosno da neće biti nabrojan na listi najvećih afera čije rasvjetljavanje traži Europski parlament.

“To je onaj amandman koji spominje sve one najveće afere koje su potresale ovu vlast. Preko Savamale, Jovanjice, Krušika, i dalje. Imam razumijevanja za to, jer možda Telekom Srbija i jest afera koja nije na tom nivou kao što su Savamala i Krušik, ili Jovanjca. Ali, očekujem da će u ostatku izvještaja Telekom Srbija ostati spomenut kao kompanija koja sudjeluje u zarobljavanju medijske scene u Srbiji”, kaže Todorović Štiplija.

Iz dokumenta do koga je prethodno došao N1, između ostalog, vidi se da se u jednom od amandmana Telekom kritizira kao instrument vladajuće stranke da utječe na medijsko tržište u Srbiji, dok se u drugom amandmanu telekomunikacijska kompanija u vlasništvu države kritizira jer omogućava emitiranje kanala Russia Today.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.