Novinar Tanjuga kazneno prijavljen zbog nijekanja genocida u Srebrenici

Regija 10. stu 202110:28
N1 / Faruk Zametica

Novinar srbijanske novinske agencije Tanjug Marko Trošić kazneno je prijavljen jer je tijekom intervjuua s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem nijekao sudski potvrđene činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima.

Kaznenu prijavu protiv Trošića podnijela je bošnjačka lobistička udruga Institut za istraživanje genocida (IGK) sa sjedištem u Kanadi.

Kako su naveli u priopćenju objavljenom u srijedu, prijava protiv Trošića podnesena je Tužiteljstvu BiH temeljem izmjena državnog kaznenog zakona što ih je potkraj srpnja nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko.

U BiH je tako od početka kolovoza kaznenim djelom postalo svako nijekanje ratnih zločina uključujući i zločin genocida počinjenog u Srebrenici koji je utvrđen presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog suda pravde (ICJ).

Zatvorskom kaznom u rasponu od šest mjeseci do pet godina može biti kažnjena svaka osoba koja “javno odobri, zaniječe, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. kolovoza 1945. ili ICTY-a ili ICJ-a ili suda u Bosni i Hercegovini”.

U snimci koja je dostupna medijima od utorka vidi se kako Tanjugov novinar tijekom snimanja intervjua raspravlja s Komšićem o tome je li u Srebrenici bilo genocida ili ne.

Komšić je inzistirao na tome da je to nedvojbeno utvrđeno sudskim presudama na što mu je Trošić uzvratio da se s tim presudama ne slaže te da je za njega u Srebrenici počinjen “strašan zločin”, a ne genocid.

“Onda ćete ovaj intervju morati uraditi s nekim drugim”, kazao mu je Komšić prije nego što je uklonio mikrofon i prekinuo razgovor.

Od stupanja na snagu izmjena kaznenog zakona BiH koje je nametnuo Inzko do sada zbog nijekanja ratnih zločina još nitko nije procesuiran.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar