Analiza iz BiH: Strahujem da bi Bećirović mogao biti bosanski Milanović

Regija 03. lis 202211:07
Izvor: N1

Slađan Tomić, novinar portala Buka, u N1 Studiju uživo analizirao je izbore u susjednoj BiH. Osvrnuo se i na potez visokog prestavnika međunarodne zajednice za BiH Christiana Schmidta koji je u nedjelju nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog zakona.

“On je to vrlo smišljeno i proračunato objavio u trenutku kad se nitko nije time previše bavio. Svi su čekali rezultate s terena, građani su čekali rezultate, pa to njegovo nametanje nije izazvalo previše pažnje”, naveo je Tomić.

Osvrnuo se na sam sadržaj onoga što je Schmidt objavio, Tomić izdvaja tri bitne stvari.

“Povećava se broj delegata u federalnom Domu naroda, bit će uspostavljen rok za uspostavu vlasti. Visoki predstavnik je rekao da će za probijanje tog roka imati sankcije za odgovorne. Ovim izmjenama se mijenja i ustav Federacije”, navodi Tomić.

Ipak, ističe da nije riječ o nekim velikim promjenama. “Među prvima smo po korupciji, među najsiromašnijima u Europi tako da deblokirati procese je nužno, ali nije dovoljno.”

Govoreći o izlaznosti, kaže da je jako loša. “Prosjek je oko 50%, to je iznenađujuće i razočaravajuće mala izlaznost. Imali smo brojne kampanje, strani ambasadori su pozivali građane da izađu, političari također. Jedino možda kako mrtvi ne glasaju da je zato manja izlaznost.”

Tomić smatra da tako mala izlaznost pokazuje dvije stvari: “da građani ne vjeruju u promjene i da je građanima dobro”. Nastavio je dalje da naravno puno toga nije dobro i da su potrebne brojne promjene, da su nužne promjene koje će BiH približiti europskoj integraciji.

“Miks je problema zbog kojih su građani nezainteresirani, u vrtologu su nacionalizma, banalizma… Vi nemate programe. Na osnovu čega glasate za njih? Čini mi se da smo politički poprilično nepismeni i da ne razumijemo moć političkih procesa i samih izbora, a možda su građani dijelom i umorni. Velik broj građana nije glasao za nego protiv kandidata i ja sam jedan od njih”, kazao je Tomić, navodeći da je nezadovoljan zbog toga.

SDP-ov Denis Bećirović, koji je predstavljao ujedinjenu oporbu, u utrci za člana Predsjedništva pobijedio je uvjerljivo Bakira Izetbegovića.

“Strahujem da bi Bećirović mogao biti bosanski Milanović, barem kad je u pitanju ta bahatost, odnos prema novinarima, vidjeli smo da je napuštao predizborne debate, omalovažavao protukandidate, da je više puta govorio da nije zadovoljan pitanjima novinarima”, rekao je Tomić.

Kaže da pobjeda Željka Komšića nije bila nimalo iznenđujuća. “Već smo vdijeli, znam tko je i kakav je, kaže da se bori za građansku državu, mi to ne vidimo na terenu. Vrlo često se bavi populizmom, ima desnu retoriku, često zastupa prava onih koji su orijentirani desno, ne vidimo tu dovoljno građanske ideje.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar