Oštra upozorenja Velike Britanije i SAD-a Dodiku, podržali ga samo Rusi i Čović

Regija 11. ožu 202115:061 komentar
Izvor: N1 / Ilustracija

Britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Matthew Field nazvao je u četvrtak provokacijom nastojanja vlasti u Republici Srpskoj da ospore funkcioniranje Ureda visokog predstavnika (OHR) istaknuvši kako će se time samo ojačati odlučnost da OHR nastavi djelovati dok god je to nužno.

Britanski se veleposlanik tako pridružio valu kritika upućenih na račun predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovih političkih saveznika u RS-u koji su u srijedu, na izvanrednoj sjednici Narodne skupštine RS, izglasali dokument kojim traže hitno zatvaranje OHR-a. U njemu tvrde kako visoki predstavnik djeluje nelegalno te ističu da neće surađivati ni s Valentinom Inzkom niti s bilo kojim njegovim nasljednikom na dužnosti, uključujući njemačkog političara Christiana Schmidta, čije se imenovanje očekuje.

“Dodikova interpretacija”

Dodik je, predlažući takve zaključke, ujedno zaprijetio kako će osobno “za godinu ili dvije” inicirati raspisivanje referenduma o odcjepljenju RS od BiH ako međunarodna zajednica ne pristane na povratak onome što on tumači kao “izvorni Dayton”. U Dodikovoj intrepretaciji to znači funkcioniranje BiH kao “državne zajednice” koja bi ovisila o tome što dogovore dva entiteta.

“Narodna skupština RS odlučila se fokusirati na podjele i provokacije, a takvi neutemelji napadi na pravni poredak i integritet ove zemlje samo pojačavaju potrebu za Uredom visokog predstavnika” napisao je britanski veleposlanik Field na svom Twitter nalogu.

Na sličan je način ranije reagiralo veleposlanstvo SAD u Sarajevu, ističući odlučnu potporu teritorijalnom integritetu te zemlje i osuđujući politiku koja potiče podjele. OHR je naveo kako parlament RS može raspravljati o čemu god želi, no da treba biti jasno da o sudbini visokog predstavnika neće odlučivati to tijelo nego Vijeće za provedbu mira (PIC).

“Dodikove prijetnje odcjepljenjem nova predstava”

Puno oštriji u kritikama na Dodikov račun bili su političari iz Federacije BiH, koji su izjave i prijetnje nominalnog šefa države BiH ocijenili kao predstavu koja samo služi skretanju pozornosti sa stvarnih problema zemlje, posebice u suočavanju s pandemijom prouzročenom koronavirusom.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović Dodiku je poručio da od Dodikovih najava neće biti ništa.

“A oni koji su… zaprijetili jednostranim rušenjem Daytona trebaju znati da će u tom slučaju nestati samo ono što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti”, kazao je Džaferović, dok je njegov hrvatski kolega iz državnog vrha Željko Komšić ocijenio da bi Dodikov pokušaj odvajanja RS od BiH doživio poraz “za dva dana”.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović bio je među rijetkima koji su Dodiku dali kakvu-takvu potporu.

Dodika ignorirala i opozicija u RS

“Nema dvojbi kako mi vidimo uređenje BiH i ulogu visokog predstavnika. Više puta smo kazali da naš iskorak ka kandidatskom statusu sam po sebi znači da se moramo osloboditi direktnog utjecaja izvana, bilo koga, pa i OHR-a”, kazao je Čović novinarima u Sarajevu koji su inzistirali čuti njegovo mišljenje o Dodikovim zahtjevima i prijetnjama.

Dodikovu sjednicu parlamenta RS ignorirala je i oporba u RS, jer nitko od njihovih zastupnika nije želio sudjelovati u raspravi o nametnutoj temi rada visokog predstavnika. Osim od malih stranaka koje su mu već godinama saveznici u vlasti, Dodik je jedinu izričitu potporu za svoje zahtjeve dobio od ruskog veleposlanika u BiH Igora Kalabuhova.

“Smatramo da se ova institucija (OHR) nakon 25 godina mora zatvoriti i da sve strane u BiH trebaju imati mogućnost slobodno se dogovarati kakvu BiH žele”, kazao je Kalabuhov novinarima u četvrtak dodajući kako je to već duže vrijeme principijelno stajalište Rusije, koja je također članica PIC-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar