Pahor potpisao odluku o parlamentarnim izborima 24. travnja

Regija 09. velj 202214:20
Izvor: Jure Makovec / AFP, Ilustracija

Slovenski predsjednik Borut Pahor u srijedu je potpisao odluku o održavanju parlamentarnih izbora u Sloveniji koji će se održati u nedjelju, 24. travnja.

Kako je istaknuo nakon ceremonijalnog potpisivanja odluke, za prvi mogući datum održavanja izbora odlučio se nakon što se prije dva mjeseca o tome konzultirao s političkim strankama, a smatra da će na taj način biti moguće da Slovenija novu vladu dobije prije redovne ljetne stanke novog parlamentarnog sastava.

Pahor je u izjavi novinarima rekao da će, nakon što se konstituira novi parlament i održe konzultacije s čelnicima stranaka, mandat za sastav nove vlade dati onome kandidatu za kojega bude jasno da ima potporu apsolutne većine u slovenskom parlamentu, koji broji 90 zastupnika.

Zato će, kako je dodao, kao dokaz da takvog kandidata imaju tražiti od predsjednika zastupničkih klubova da mu donesu 46 potpisa potpore zastupnika tom kandidatu.

“Znam da takav postupak nije propisana norma”, kazao je Pahor, dodavši da ga na takvu odluku ponukalo iskustvo nakon parlamentarnih izbora 2018. godine.

Tada je Pahor mandat za sastav nove vlade dodijelio predsjedniku Slovenske demokratske stranke (SDS) Janezu Janši (aktualnom premijeru), jer je ta stranka na izborima dobila relativnu većinu glasova i mandata, no Janša je premijerski mandat kasnije vratio, ustanovivši da neće dobiti većinu u parlamentu prilikom glasovanja, jer su druge stranke odbijale ući s njim u potencijalnu koaliciju.
Janša je na čelo vlade došao u ožujku 2020. godine, nakon što je prijašnja vlada Marjana Šareca izgubila parlamentarnu većinu i dala ostavku.

Ukoliko nakon ovogodišnjih parlamentarnih izbora ne bi dobio ovjerene potpise većine zastupnika koji podržavaju jednog premijerskog kandidata, Pahor je kazao da će u tom slučaju mandat najprije dati kandidatu one stranke koja je u parlamentu dobila relativnu većinu mandata.

Na ovogodišnjim izborima 1,65 milijuna slovenskih birača biraju novi sastav parlamenta na devetim izborima od stjecanja državne samostalnosti.

Izborni rokovi za izbore počinju teći već idući tjedan, od kada je moguće prikupljanje potpisa za kandidate građanskih lista, a predizborna kampanja započinje 24. ožujka, mjesec dana prije izlaska na birališta.

Pahor je kazao da očekuje da će ona proteći u doličnom tonu i bez  žestoke retorike koja potiče podjele, ali da bude sadržajna kako bi u njoj stranke prezentirale svoje programske ciljeve.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar