Pahor poziva na istragu nesreće na Dragonji: Smrt djevojčice bila bi tragedija

Crna kronika 10. pro 202114:00
Izvor: PU Koper

Slovenski predsjednik Borut Pahor izrazio je u u petak žaljenje zbog nesreće turske izbjegličke obitelji koja je nastradala prilikom pokušaja ulaska u Sloveniju preko rijeke Dragonje, te je pozvao da se slučaj istraži.

Policija je iz nabujale rijeke Dragonje kod hrvatsko-slovenske granice uspjela spasiti tursku državljanku, a u tijeku je traganje za desetogodišnjom djevojčicom za koju se pretpostavlja da ju je odvukla riječna struja. Vijest je sa slovenske strane objavila Uprava za zaštitu i spašavanje, a potom su se mediji pozivali na policijsku upravu Koper.

VEZANA VIEST

Kako je objavila slovenska policija, turska državljanka je pokušala prijeći rijeku s troje djece pri čemu je najmlađe dijete, koje je imala na ramenima, odnijela struja, dok je dvoje djece uspjelo doći na slovensku stranu. Oni su kasnije vraćeni u Hrvatsku.

“Smrt djevojčice bila bi tragedija. Taj slučaj treba brižljivo istražiti i utvrditi je li nešto bilo napravljeno kako nije trebalo. I ako je nešto bilo krivo, trebalo bi utvrditi tko je za to odgovoran”, kazao je Pahor u izjavi za Slovensku televiziju.

Izjavu je dao nakon susreta s pravobraniteljem ljudskih prava Peterom Svetinom, povodom međunarodnog dana ljudskih prava, a razgovarali su najviše o situaciji koju je uzrokovala pandemija koronavirusa u svijetu.

Nesretni događaj komentirao je novinarima i državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Božo Predalič, rekavši kako se nada da će djevojčica iz Turske biti pronađena živa.

Dodao je da treba pohvaliti slovenske  policajce koji su sudjelovali u akciji spašavanja i koji su riskirali i vlastite živote da bi pomogli unesrećenim migrantima, no da je odgovornost za posljedice tragičnog događaja na majci koja je u takvim  okolnostima  i s malom djecom ušla u nabujalu Dragonju, kako bi ilegalno ušla u Sloveniju.

“Imamo zakonite granične prijelaze i kad bi ljudi ulazili preko tih prijelaza, onda zasigurno do tragedija ne bi ni dolazilo”, kazao je Predalič, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Slovenski policajci su tijekom noći, uz pomoć pasa, pretražili područje uz Dragonju, ali djevojčicu nisu našli pa je potraga jutros nastavljena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar