Pahor upozorio na štetnost “surovosti i neuljudnosti” u političkom govoru

Regija 16. pro 202111:16 > 11:18
Izvor: Jure Makovec / AFP, Ilustracija

Slovenski predsjednik Borut Pahor pozvao je na smirivanje političke atmosfere u zemlji te upozorio na posljedice koje izostanak dijaloga može imati na suočavanje s krizom uzrokovanom epidemijom covida-19 i na političku stabilnost.

Ako se ne prekine politička retorika koju koriste vladajući i oporba, a u kojoj je mnogo “surovosti i neuljudnosti”, to će eskalirati sve do parlamentarnih izbora koji se održavaju za manje od četiri mjeseca i imati dugoročne posljedice, jer će se takvo ozračje nastaviti, ocijenio je Pahor u razgovoru za Slovenski radio, dodajući da sam nije uspio u pokušajima da se uspostavi dijalog između suprotstavljenih političkih opcija.

“Ako se ovakva retorika nastavi, to će djelovati i nakon izbora, a štetit će i izbornom pobjedniku, ma tko to bio”, kazao je Pahor u duljem razgovoru za Slovenski radio.

On je istaknuo kako bi želio da parlamentarni izbori, koje namjerava raspisati za 24. travnja iduće godine, pokažu da slovenski birači “odbacuju sve radikalizme”, ocijenivši da je većina birača umjerenih političkih pogleda pa se zauzimaju se za dijalog i suradnju te za stabilnu političku klimu.

Dodao je kako smatra da se je vlada Janeza Janše, premda je oporba optužuje za loše upravljanje epidemijom, dobro pokazala u toj zdravstvenoj krizi koja još traje, uvažavajući preporuke stručnjaka i znanstvenika, te da je uvodila mjere slične onima koje su se primjenjivale u drugim zemljama.

Pahoru obvezno cijepljenje prihvatljivo  

No, dodao je kako su politička podijeljenost i izostanak dijaloga djelovali na javnost pa je to umanjilo i povjerenje ljudi prema vladi, protuepidemijskim  mjerama, cijepljenju i znanstvenicima.

“Zdravstvenu krizu možemo prevladati samo kao zajednica, a ne podijeljeni”, kazao je Pahor, dodavši da bi se složio s idejom o mogućem obveznom cijepljenju protiv Covida-19 ako to kao rješenje predlože stručnjaci, a vlada prihvati.

No, za to bi po njegovoj ocjeni bilo potrebno osigurati širi politički konsenzus među strankama i u parlamentu, te bi prije toga bilo potrebno na uvjerljiv način otkloniti strah od cijepljenja koji očito ima dio stanovništva.

Osim parlamentarnih, Sloveniju iduće godine očekuju i lokalni te predsjednički izbori, a Pahoru na jesen istječe drugi za redom petogodišnji predsjednički mandat, pa se na njima zbog ustavnih ograničenja ne može kandidirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar