Policijske racije diljem BiH zbog krivotvorenih diploma

Regija 18. ožu 202410:52 0 komentara
N1 / Ilustracija

Policija u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je provela racije diljem te zemlje u akciji čiji je cilj prikupiti dokaze o krivotvorenim sveučilišnim diplomama, potvrdili su iz sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Policijski su istražitelji pod nadzorom tužitelja iz odjela za organizirani kriminal i korupciju pri Tužiteljstvu BiH pretražili brojne objekte u Goraždu, Zenici, Travniku i Sarajevu.

Kako se navodi u policijskom priopćenju, istraga u sklopu operacije pod kodnim nazivom “Index” povezana je s nezakonitostima u djelovanju privatne visokoškolske ustanove, odnosno kaznenim djelima nezakonitog izdavanja sveučilišnih diploma i pranja novca.

Predmet istrage su i veze osumnjičenih u BiH s pravnim i fizičkim osobama u inozemstvu.

IZ SIPA-e su naveli kako za sada u interesu istrage ne mogu dati više informacija, no mediji u BiH navode kako je glavna meta policijske akcije poslovanje ustanove pod nazivom “Internacionalni univerzitet u Goraždu”.

Navodno postoje naznake da su se nezakonito stečene diplome liječnika i fizioterapeuta s oznakama te privatne škole prodavale na crnom tržištu u inozemstvu u čemu je sudjelovala i talijanska mafija, a njen glavni posrednik navodno je bio stanoviti Salvatore Messina za kojim je izdana međunarodna tjeralica.

Messina, koji se predstavlja kao znanstvenik, supotpisnik je diploma izdanih u Goraždu a prema navodima portala Istraga.ba osim u Hrvatskoj i Srbiji one su se pojavile su i u Italiji, Švicarskoj te Libiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!