Ponovno su se užarile političke prilike u BiH

Regija 21. tra 202421:20 0 komentara
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Nakon kratkog predaha ponovno su se užarile političke prilike u Bosni i Hercegovini. Prvo nametanjem tehničkih izmjena izbornog zakona Visokog predstavnika Christiana Schmidta, a potom i najavom donošenja UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici kojoj se oštro protive Srbi. Prijeti i kolaps vlasti i blokada rada državnih institucija. Ima li BiH još vremena i snage da pokrene reforme obećane Briselu prigodom stjecanja pregovaračkog statusa ili će pasti u još dublju političku krizu?

Srpski čelnik Milorad Dodik opet prijeti odcjepljenjem Republike Srpske. Na skupu u Banjoj Luci optužio je međunarodnu zajednicu da nameće kolektivnu krivnju Srbima, piše HRT.

“Zar zaista netko od bosanskih muslimana i njihovih šefova misli da će potenciranje priče u Ujedinjenim narodima o aktu koji se odnosi na Srebrenicu doprinijeti pomirenju – neće! Budite sigurni! Neću se pomiriti, neće nitko od nas pomiriti se s tim”, naglasio je Dodik.

“Ja ću Mileta i Republiku Srpsku uvijek podržati u svemu”, istaknuo je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Europska unija i SAD upozoravaju Milorada Dodika i vlasti u Republici Srpskoj da dovode u pitanje ustavni poredak i europski put Bosne i Hercegovine donošenjem entitetskih zakona kojima se preuzimaju ovlasti države.

Na posljednjem sastanku čelnika vladajuće koalicije obećavali su izmjene izbornog zakona do kraja ovog mjeseca.

“Mi smo se dogovorili, dat ćemo sve od sebe u ovom narednom periodu da ponudimo izborni zakon u proceduru u Parlamentu Bosne i Hercegovine kako bi izborne procedure bile rezultat lokalnih vlasti”, rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Nema drugog puta nego mirnim putem riješiti sve probleme koji stoje ispred nas. Sve drugo je sunovrat civilizacijskih vrijednosti i svega onoga što zagovaramo evo u posljednje vrijeme, naravno, to nije lako odraditi o tome odlučuju uvijek neki drugi”, rekao je predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

A jedan od onih koji odlučuju je visoki predstavnik Christian Schmidt. Oglasio se priopćenjem u kojemu podržava bosanskohercegovačke političare u izmjenama izbornog zakona. Vremena je malo jer već početkom svibnja trebali bi biti raspisani lokalni izbori u BiH.

Hoće li Bosna i Hercegovina nastaviti put prema otvorenim vratima Europske unije ili ih pak zatvoriti, ovisit će o mnogim unutarnjim, ali i vanjskim čimbenicima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!