Porfirije pozvao na molitvu i blagoslov za vjernike i sve ljude dobre volje

Regija 18. velj 202122:36
Podijeli:
spc
Izvor: Oliver BUNIC / AFP

Patrijarh srpski Porfirije, koji je u četvrtak izabran za 46. poglavara Srpske Pravoslavne Crkve (SPC), pozvao je na molitvu i blagoslov za sve vjernike svetosavske crkve, sve ljude dobre volje i za cijeli svijet.

“Molim sve da se mole Bogu za moju malenkost da se, zajedno idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo carstvu nebeskom”, rekao je Porfirije u svom prvom obraćanju nakon današnjeg izbora na tron patrijarha.

Porfirije je u izjavi za TV Hram “prizvao božji blagoslov na svu braću i sestre, djecu naše svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na cijeli svijet”.

SPC je objavio u četvrtak da će ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija biti održano u petak u devet sati u Sabornoj crkvi u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

Datum svečanog ‘uvođenja u tron’ patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, povijesnom sjedištu poglavara SPC na Kosovu, još nije određen.

Čestitke novoizbaranom patrijarhu uputili su najviši državni dužnosnici, ministri te brojne osobe iz političkog i javnog života.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u čestitki je ocijenio da pred Porfirijem stoji “teška, ali časna zadaća” da čuva jedinstvo SPC-a.

“Uvjeravam Vas da će u vremenima pred nama, i naša Srbija zajedno s Vama, djelovati na čast i dobro svih ljudi dobre volje i dobre vjere, i svih Srba ma gdje oni živjeli”, poručio je predsjednik Srbije u čestitki novom poglavaru SPC-a.

Premiejrka Ana Brnabić istaknula je uvjerenje da su SPC i svi pravoslavni vjernici izborom Porfirija dobili “patrijarha koji će svojom mudrošću i čestitošću, kao i otvorenim pristupom, učiniti sve za dobrobit crkve i naroda”, te da će “kao novoizabrani patrijarh srpski voditi Crkvu i srpski narod putem mira, poštovanja i zajedništva“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar