Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida prevezeni u Srebrenicu

Regija 08. srp 202212:46 > 13:20
Izvor: N1 / Faruk Zametica

Posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine prevezeni su u petak u taj gradić u istočnoj Bosni gdje će biti pokopani 11. srpnja u sklopu komemoracije i obilježavanja 27. obljetnice tog zločina.

Kolona s posmrtnim ostacima ispraćena je tijekom dana iz mrtvačnice u Visokom a na putu ka Srebrenici zaustavila se u Sarajevu gdje su počast žrtvama odali okupljeni građani i dužnosnici među kojima su bili američki veleposlanik u BiH Michael Murphy i predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Džaferović je kazao kako je važno to što je u BiH napokon stupio na snagu zakon kojim je kazneno djelo postalo nijekanje ratnih zločina pa tako i srebrenlčkog genocida kojega je nazvao “industrijom smrti” podsjećajući kako svi počinitelji još nisu odgovarali za te zločine.

“Taj je zakon važan za budućnost i u BiH i u regiji. Nastavit ćemo se boriti za istinu i pravdu i tragati za nestalima jer još tisuću žrtava (iz Srebrenice) nije pronađeno”, kazao je Džaferović.

Najmlađa žrtva koje će biti pokopana u ponedjeljak u krugu memorijalnog kompleksa u Potočarima je dječak Salim Mustafić koji je imao samo 16 godina kada je ubijen nakon pada Srebrenice. Nakon njega najmlađe žrtve su dvojica 17-godišnjaka, Vahid Smajlović i Elvir Muminović.

Najstarije žrtve Adil Selimović i Husejin Krdžić su 1995. godine kada su ubijeni bili 59-godišnjaci.

Tijela svih žrtava pronađena su u masovnim grobnicama rasutim po istočnoj Bosni od kojih je posljednja otkrivena tek prošle godine kod Kalinovika, rodnog mjesta Ratka Mladića, bivšeg čelnika vojske bosanskih Srba pod čijim zapovjedništvom je i počinjen Srebrenički genocid.

Uglavnom je riječ tek o djelomičnim skeletnim ostacima premještanih nakon rata iz primarnih grobnica a identitet žrtava u najvećem broju slučajeva bilo je moguće potvrditi jedino usporedbom DNK uzoraka iz ekshumiranih ostataka i krvi preživjelih srodnika.

Procjena je kako je tijekom deset dana srpnja 1995. godine nakon pada Srebrenice ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka. Zbog tog zločina na doživotne zatvorske kazne su nakon suđenja pred Haaškim tribunalom (ICTY) osuđeni Mladić i ratni politički lider bosanskih Srba Radovan Karadžić.

Iz Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednika ICTY-a, potvrđeno je kako će sutkinja Graciela Gatti Santana koja je 1. srpnja preuzela dužnost predsjednice sudjelovati na ovogodišnjoj komemoraciji u Srebrenici kako bi na taj način i osobno odala počast ubijenima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar