Predizborna anketa u Sloveniji: Novoosnovana stranka pretekla SDS Janeza Janše

Regija 04. tra 202209:35
Izvor: Kenzo Tribouillard / POOL / AFP

Tri tjedna pred parlamentarne izbore u Sloveniji vrlo tijesnu prednost pred Slovenskom demokratskom strankom (SDS) sadašnjeg premijera Janeza Janše ima novoosnovana stranka Pokret sloboda Roberta Goloba, dok su nas trećem mjestu Socijalni demokrati (SD) eurozastupnice Tanje Fajon, pokazala je anketa.

Prema prošlotjednom ispitivanju koje je za RTV Sloveniju provela agencija Mediana, za Golobovu stranku u sadašnjem bi trenutku glasovalo 19,7 posto ispitanika, što  je 1,7 postotnih bodova više nego u anketi od prije mjesec dana, dok bi za Janšinoj glasove dalo 18,7 posto, 0,4 postotna boda više u usporedbi s anketom od ožujka.

Socijalni demokrati (SD) dobili su  8,2 posto glasova, pola postotnog boda više nego prije.

Slijedi stranka Ljevica (L)  sa 6,4  posto, dok demokršćanska Nova Slovenija (NSI) po istraživanju dobija pet posto glasova.

Kandidate za 90 mjesta u parlamentu prijavilo je dvadeset stranaka, a u novi bi saziv parlamenta moglo ući njih 7-8 prema procjeni iz istraživanja.

Među ispitanicima je 10,6 posto u anketi navelo da još ne znaju za koga će glasati, dok ih 6,9 nije zadovoljno ponuđenim stranačkim opcijama.

Kad je riječ o sadašnjoj koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše, njen rad negativno ocjenjuje 47,1 posto ispitanika, 21,3 posto drži da radi prosječno, a 27,9 posto daje joj pozitivnu ocjenu, pokazala je anketa RTV Slovenije.

Komentari

Vaš komentar