Sarajlije i Beograđani pjesmom se opraštaju od omiljenog Balaševića

Regija 20. velj 202121:08 > 21:09
Izvor: Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Stotine građana Sarajeva i Beograda izašle su u subotu na ulice i pjevajući hitove Đorđa Balaševića oprostile se od omiljenog glazbenika koji je u petak umro od posljedica covida-19.

Sarajlije su se okupile ispred dvorane Skenderija, a njegovi lik projiciran je na pročelju vijećnice grada s kojim je Balašević (68) gajio posebne veze.

“Želim mu u ime svih Sarajlija reći: hvala ti Đole. Svojim ćeš stihovima i muzikom živjeti vječno, a ovaj te grad neće zaboraviti”, objavio je na Facebooku gradonačelnik Abdulah Skaka.

PROČITAJTE JOŠ

Pred Skenderijom je održan mini koncert koji je popularni RSG Radio organizirao na poticaj brojnih obožavatelja.

Uz najpoznatije Balaševićeve pjesme okupljeni su pjevali i palili svijeće te ostavljali mandarine i plišane zečeve, simbolički vezane uz jednu od njegovih najpopularnijih pjesama.

Balašević je u veljači 1998., nakon rata u BiH u Skenderij održao dva uzastopna koncerta na kojima su bilo tisuće ljudi. Nastupe je organiziralo Visoko povjereništvo UN za izbjeglice u nastojanju da ponovo poveže ljude iz različitih dijelova BiH.

PROČITAJTE JOŠ

Publici je tada kazao kako su ga u Srbiji upozoravali da je odlazak u Sarajevo opasan i da bi mogao biti metom atentatora.

“A ja kažem: Ako je to cijena, da dva dana budem na nišanu nekog luđaka…Oni su mogli pet godina da budu na nišanu. Eto i meni načina da bar dva dana u životu budem Sarajlija, bar po tome”, rekao je Balašević.

Od legende jugoslavenske glazbene scene Beograđani se opraštaju na Trgu Nikole Pašića pjevajući uz svijeće i cvijeće njegove brojne nezaboravne hitove.

Postavili su transparent “Laku noć, dame i gospodo”, rečenica kojom je Balašević uz pjesmu “Odlazi cirkus” pozdravljao publiku na kraju svojih koncerata.

Stotine svijeća, bijeli plišani zečevi i mandarine, asocijacija na hit “Neki novi klinci”, dio su oproštaja od glazbenika, kantautora, pjesnika, spisatelja i umjetnika koji je svojom dogogodišnjom karijerom i tisućama koncerata obilježio desetljeća na jugoslavneskoj glazbenoj sceni, ostajući u trajnom sjećanju brojnih generacija.

Đorđe Balašević preminuo je u petak u novosadskom Kliničkom centru u 68. godini od upale pluća izazvane koronavirusom.

Gradonačelnik njegova rodnog grada Novog Sada Miloš Vučević rekao je da će dan pogreba biti dan žalosti.

 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar