Selaković: Očekujemo da Hrvatska povuče priznanje Kosova

Regija 27. ruj 202216:43
Izvor: Attila KISBENEDEK / AFP

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković poručio je da je veliki broj zemalja "u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji postao bolno svjestan da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang", navodeći da je sve veći broj onih koji povlače priznanje Kosova. On je izrazio očekivanje da tim putem krene i Hrvatska.

“Ne samo zbog posvećenosti međunarodnom pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusjedskih odnosa s Republikom Srbijom”, naveo je Selaković u priopćenju.

On je tako odgovorio na izjavu šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije neminovnost, navodi se u priopćenju.

VEZANE VIJESTI

Selaković je ocijenio da je tom izjavom Grlić Radman „izašao iz okvira službene politike EU, koja je po ovom pitanju na statusno neutralnim pozicijama“.

„Srbija, razumije se, usprkos željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, i za to ima čitav niz valjanih razloga, a njeni argumenti čvrsto su zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Savjeta sigurnosti UN, odnosno na temeljnim principima na kojima počivaju suvremeni međunarodni odnosi“, navodi Selaković.

Ministar je ocijenio da je pozicija hrvatske diplomacije proturječna, jer Hrvatska „brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava, što nije ni principijelno ni dobrosusjedski“.

„Principi međunarodnog prava moraju biti univerzalni da bi uopće bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvaćanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje“, kazao je Selaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar