Slovenci pozvali veleposlanicu Srbije na razgovor zbog Vučićeve izjave

Regija 06. ruj 202208:291 komentar
Izvor: Denis Sadiković/N

Zbog izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tijekom posjeta predsjednika Slovenije Boruta Pahora Beogradu, Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije pozvalo je ambasadora Srbije na razgovor. U ministarstvu navode da su iznenađeni Vučićevim izjavama, i da su svoj stav u vezi s Kosovom ponovno prenijeli vlastima u Beogradu. Oni su izrazili očekivanje da Srbija neće problematizirati poziciju Slovenije.

Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanicu Srbije u Sloveniji Zoranu Vlatković na razgovor u vezi s izjavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare tijekom posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora Beogradu. U Beogradu je na istu temu razgovarao i ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant, rečeno je za slovenski N1 u Ministarstvu.

Vučić je okupljene novinare upitao kako da objasni svojoj naciji da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

„Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jest. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom“, rekao je Vučić, podsjećajući na činjenicu da je Slovenija, poput npr. Francuske, Njemačke i SAD, priznala Kosovo, što je, prema poziciji Srbiji, kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

Ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani odgovorilo je na Vučićeve izjave.

„Obavijestili smo srpsku stranu da smo veoma iznenađeni izjavama predsjednika Vučića. Još jednom smo prenijeli svoj stav u vezi s Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizirati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmjerena protiv Srbije. Izrazili smo i naše čvrsto protivljenje izjednačavanju slovenskog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu“, naveli su.

Iz Ministarstva vanjskih poslova navode i da očekuju nastavak dosadašnje dinamike suradnje sa Srbijom.

„Želimo da zemlje nastave razvijati prijateljske odnose i zajednički tražiti mogućnosti za rješavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, čime bi se smanjile tenzije u regiji. To bi omogućilo i Srbiji i Kosovu da napreduju u približavanju EU. Slovenija će se nastaviti zalagati za komunikaciju sa Srbijom s poštovanjem na svim nivoima“, dodali su.

Komentari

Vaš komentar