Slovenija: Do 16 sati glasala skoro polovica registriranih birača

Regija 24. tra 202218:36 0 komentara
Jure Makovec / AFP, Ilustracija

Na parlamentarnim izborima koji se u nedjelju održavaju u Sloveniji do 16 sati, odnosno tri sata do zatvaranje birališta, glasalo je 49,3 posto od gotovo 1,7 milijuna upisanih birača, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Izlaznost je mnogo veća nego na izborima 2018. godine, kad je do 16 sati glasalo 34,32 posto birača i kad je ukupna izlaznost na kraju bila manja od 53 posto.

Analitičari ocjenjuju da vrlo dobra izlaznost u odnosu na prošle izbore ide u prilog oporbenom lijevo-liberalnom boku koji vodi menadžer Robert Golob sa svojim Pokretom Sloboda.

vezana vijest

Na izborima 2016. godine relativnu većinu osvojio je Janez Janša sa svojom strankom, no zbog nedostatka koalicijskih partnera nije uspio formirati vladu. Tada je lijevu koalicijsku vladu sastavi Marjan Šarec, premda je u parlamentu imao dva puta manje zastupnika od Janšinih 26. No Šarčeva vlada pala je nakon dvije godine i tada ju je naslijedila sadašnja Janšina.

Mediji će u 19 sati, odmah nakon zatvaranja birališta, objaviti rezultate izlaznih anketa koje bi trebale pokazati kako je prošlo dvadesetak kandidacijskih listi.

Prve  službene djelomične  rezultate s birališta državno izborno povjerenstvo počet će objavljivati na svojim mrežnim stranicama oko 20.30 sati, a paralelno s time i projekcije o tome koliko bi koja stranka mogla  imati zastupničkih mandata u novom parlamentu.

Parlamentarne izbore u Sloveniji pratimo iz minute u minutu OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.