Slovenska infektologinja o cjepivu Janssen: Ne bismo ga više upotrebljavali

Regija 28. ruj 202119:58
ARIS MESSINIS / AFP, Ilustracija

Mlada Slovenka na samrti je od posljedica moždanog udara manje od dva tjedna nakon što je cijepljena protiv covida-19 cjepivom proizvođača Johnson&Johnson, objavila je u utorak Slovenska televizija, pozivajući se na još uvijek neslužbene informacije.

Dvadesetogodišnjakinja je klinički mrtva i hospitalizirana je u jedinici intenzivne njege. Službene informacije trebale bi biti iznesene u utorak navečer.

VEZANA VIJEST

“Takav neželjen učinak cjepiva dogodi se u nekoliko slučajeva na milijun i ništa takvo nismo očekivali”, izjavila je za Radio Sloveniju voditeljica savjetodavne skupine slovenske vlade za cijepljenje, infektologinja dr. Bojana Beović.

“Nismo imali nekih ozbiljnih upozorenja da bismo to cjepivo morali ograničiti. No ovaj događaj je tako tragičan da je moje osobno mišljenje da u ovom trenutku ne bismo više riskirali i ne bismo više upotrebljavali to cjepivo, bez obzira na drukčije mišljenje kako EMA-e, tako brojnih drugih država koje ga upotrebljavaju”, dodala je.

Više desetaka tisuća Slovenaca do sada je primilo ovo cjepivo koje se daje u jednoj dozi. Posebno se kao najpoželjnije tražilo posljednjih tjedana, kad je vlada uvela restrikcije vezane uz obvezne covid potvrde i najavila obvezno cijepljenje za neke kategorije građana, te radi turističkih odlazaka u inozemstvo bez čekanja druge doze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar