Slovenski imunolog: Cijepljeni od nove varijante manje zaštićeni nego preboljeli

Regija 29. stu 202114:09 > 14:392 komentara
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke

Oni koji su se cijepili protiv covida-19 bit će manje zaštićeni protiv nove omikron varijante koronavirusa od onih koji su se zarazili i preboljeli Covid, procjena je poznatog slovenskog imunologa dr. Alojza Ihana.

Cijepljeni  dobiju uglavnom protutijela koja su jako osjetljiva na nove varijante, iz čega slijedi da oni na mutirani virus imaju manju otpornost, kazao je Ihan u razgovoru za Slovensku televiziju u ponedjeljak, dodavši da za razliku od njih one koji su preležali neku od ranijih varijanti covida-19 štiti i stanični imunitet koji se na taj način razvije u njihovu organizmu.

Oni koji su covid-19 preboljeli uz protutijela razviju i stanični imunitet, zato nije vjerojatno da će njihov imunosni odgovor biti slabiji nego za prijašnje varijante, pa oni zbog novog soja ne moraju biti toliko zabrinuti, kazao je Ihan.

Dodao je da omikron varijanta ima neobičnu kombinaciju promjena strukture virusa, što ukazuje da se je ona razvijala kroz duži vremenski period “na imunokompromitiranoj osobi”.

Što se tiče sve većeg broja država koje zatvaraju granice u pokušaju da spriječe unos nove omikron varijante iz inozemstva, Ihan je kazao da je riječ o “refleksnoj reakciji” jer se tako reagiralo i u slučajevima pojave  nekih ranijih sojeva, premda se u nekim slučajevima kasnije pokazalo da to nije bilo potrebno.

“Tek ćemo naknadno moći reći jesu li mjere koje se sada poduzimaju bile potrebne ili ne, ali je kod ovakvog epidemiološkog stanja bolje biti oprezan i mjere donositi unaprijed nego prekasno”, kazao je Ihan.

Nova omikron varijanta virusa u Sloveniji još nije otkrivena, a referentni laboratoriji koji sekvencioniraju uzorke tvrde da će biti otkrivena pravodobno, kako bi se poduzele potrebne mjere.

Za sada epidemiolozi preporučuju svima onima koji nakon povratka iz inozemstva osjete slabost i simptome zaraze da se odmah jave liječniku i što prije testiraju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je u ponedjeljak kako će se omikron varijanta covida-19 vjerojatno međunarodno proširiti i da predstavlja “vrlo visoki” globalni rizik te je savjetovala 194 članice da ubrzaju cijepljenje visokoprioritetnih skupina i “osiguraju planove za ublažavanje posljedica” kako bi se održale nužne zdravstvene usluge.

Istodobno je južnoafrički stručnjak za zarazne bolesti te glavni vladin savjetnik na početku pandemije, profesor Salim Abdool Karim, rekao da su postojeća cjepiva protiv covida-19 vjerojatno su učinkovita u sprječavanju teških oblika bolesti i hospitalizacije od omikron varijante koronavirusa. Također je rekao da je prerano da bi se moglo reći izaziva li omikron teže simptome od prethodnih varijanti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar