Slovenski premijer Janez Janša pod provjerom zbog mogućeg sukoba interesa

Regija 16. pro 202116:01
Ludovic MARIN / AFP

Slovensko protukorupcijsko povjerenstvo (KPK) pokrenulo je postupak kojim utvrđuje je li predsjednik vlade Janez Janša došao u sukob interesa postavivši na čelo državne ustanove odvjetnika koji niz godina njega osobno i njegovu stranku zastupa u različitim pravosudnim postupcima.

Istražnim postupkom treba utvrditi “postojanje stvarnog sukoba interesa”, temeljem preliminarnih nalaza vezanih uz kadrovske promjene u tvrtki za upravljanje tražbina banaka (DUTB), potvrdilo je u četvrtak KPK povjerenstvo, dodavši kako više informacija neće dati dok se postupak ne završi.

Kako se dodaje u priopćenju, do sada dobiveni podaci i pregled dokumentacije pokazali su da postoji sumnja kako je pri imenovanju uprave DUTB-a došlo do kršenja zakona o integritetu državnih dužnosnika, što uvedenim postupkom tek treba raščistiti, te sumnje potvrditi ili odbaciti, a priliku da se o svojim odlukama izjasni imat će i Janša u nastavku postupka pred povjerenstvom.

Kako prenose mediji, KPK istražuje potencijalni sukob interesa i moguće korupcijske rizike iz činjenice da je Janšina vlada odvjetnika Francija Matoza, povezanog niz godina sa sadašnjim premijerom  i njegovom Slovenskom demokratskom strankom (SDS), postavila u uprave triju tvrtki u državnom vlasništvu, među ostalim i na mjesto neizvršnog direktora DUTB-a, smijenivši prije toga i ostale članove uprave te zamijenivši ih svojim ljudima.

Matoz je Janšu i njegovu stranku zastupao u različitim sudskim postupcima, među ostalim u istrazi kojom je KPK provjeravao sukladnost Janšine imovine s podacima iz njegove  imovinske kartice 2012. godine, ali i u  poznatoj aferi Patrija, koja se odnosila na kupovinu oklopnog oružja istoimene finske tvrtke za slovensku vojsku, u vrijednosti više stotina milijuna eura.

Janša je zbog tog slučaja i navodne isplate mita u tom poslu najprije bio pravomoćno osuđen na dvije godine  zatvora. Presudu je međutim poništio ustavni sud i naložio obnovu postupka, do čega pak nije došlo jer je slučaj pao u zastaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.