Slovenski premijer kritički prilog na njemačkom ARD-u nazvao lažnom propagandom

Regija 09. tra 202113:56
Izvor: OLIVIER HOSLET / POOL / AFP, Ilustracija

Slovenski premijer Janez Janša "ne ostaje dužan" ni stranim novinarima koji negativno pišu o njegovoj vladi, pa je bečkog dopisnika njemačke televizijske mreže ARD na Twitteru optužio da širi lažnu propagandu u stilu nekadašnjih glasila u nacističkoj Njemačkoj i bivšem Sovjetskom Savezu.

“Nickolaus Neumaier, napravili ste cenzuru u stilu “Pravde” i “Der Sturmera”, isključivši iz vašeg priloga o Sloveniji skoro sve koji se nisu slagali s vašom jednostranom agendom”, napisao je na Twitteru Janša u poruci dopisniku ARD-a (Udruženje javnih radiodifuzijskih postaja Savezne Republike Njemačke).

Poručio mu je da je to “sramota” i za ARD, koji je taj po njegovoj ocjeni pristrani prilog objavio, i za njegovo bečko dopisništvo koje pokriva Sloveniju i ostale zemlje na jugoistoku Europe.

Neumaier je u prilogu o odnosu Janšine vlade prema novinarima i medijima, koji je objavljen na njemačkoj televizijskoj postaji, sumirao izjave više slovenskih sugovornika, među kojima i neke bliske Janši. No, glavno težište priloga bilo je na kritikama Janšine vlade i njegovim pritiscima na domaće medije, te svađama sa stranim novinarima koje su Janšu zadnjih mjeseci kompromitirali. Slovenski premijer pritom se koristi oštrom retorikom i novinare optužuje da prenose “naručene laži” koje nemaju temelja u realnosti, navodi prilog uz tezu o zabrinutosti što lider koji napada novinare dolazi iz zemlje koja će sredinom godine preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije.

Redakcija ARD-a uzela je u obranu svog novinara koji je pisao o toj temi, navevši da su Janšine tvrdnje kako se radi o cenzuri i lažima potpuno bez osnova, da je “potpuno neprihvatljivo”   nastojanje da se diskreditira neovisno novinarstvo neprimjerenim povijesnim usporedbama.

“Der Sturmer” kojega u svom tvitu spominje Janša bio je nacističko glasilo u Hitlerovoj Njemačkoj, a dnevni list  “Pravda” organ centralnog komiteta komunističke partije u vrijeme bivšeg SSSR-a.

 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar