Slovenskom liječniku potvrđena reinfekcija koronavirusom unatoč cijepljenju

Regija 24. velj 202113:48 > 14:161 komentar
covid-19
Tiziana FABI / AFP

Slovenski liječnik, zaposlen u Kliničkom centru u Mariboru, ponovo se zarazio koronavirusom nakon što je prethodno bio cijepljen s dvije doze cjepiva, potvrdili su u srijedu u drugoj najvećoj slovenskoj bolnici.

Kako je prenijela televizijska postaja POP-TV, reinfekcija je moguća jer nijedno cjepivo nije sto posto učinkovito, a nakon potvrde zaraze PCR testom postupili su po predviđenom protokolu i obavijestili epidemiologe.

Nedavno se vratio iz Afrike

Spomenuti se liječnik nedavno vratio iz Afrike pa se pretpostavlja da se možda inficirao zaraznijim južnoafričkim sojem virusa, što još nije dokazano.

Kako je u srijedu na redovnoj konferenciji vlade o stanju epidemije Covida-19 izjavila mikrobiologinja Tjaša Žohar Čretnik iz Nacionalnog laboratorija za zdravlje, okoliš i hranu (NLZOH), za sekvencioniranje genoma virusa i potvrdu soja mikrobiolozi trebaju najmanje tjedan dana, a u Sloveniji do sada nije zabilježen nijedan slučaj južnoafričke varijante.

Analize na moguću prisutnost varijanti odnosno novih sojeva rade se izdvajanjem deset posto pozitivnih uzoraka s PCR testiranja, a do sada je pronađeno i potvrđeno ukupno 35 slučajeva britanskog soja, a nijedan slučaj južnoafričke ili brazilske inačice, pa se pretpostavlja da novi sojevi u Sloveniji nisu jako prošireni.

Ipak, dodala je kako bi eventualnu veću prisutnost novih sojeva mogao sugerirati podatak da se od 35 slučajeva britanskog soja 21 slučaj odnosi na zaražene koji nisu nigdje putovali, što znači da su se inficirali u lokalnoj sredini.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata s 5316 PCR testova potvrđeno 1089 novih zaraza, uz deset preminulih od posljedica Covida-19.

Stagnira broj novih slučajeva zaraze

Epidemiolozi su upozorili da se je zadnjih dana zaustavio pad novih slučajeva zaraze, odnosno da stagnira, premda se broj smrtnih slučajeva smanjuje, a stanje u bolnicama poboljšava, a natprosječno povećan broj infekcija bilježi se u općinama na slovenskoj obali.

Trenutno je u bolnicama  546 covid pacijenata, od čega 105 na intenzivnoj njezi, no povećan reprodukcijski broj zaraze i neki drugi elementi zadnjih dana govore da će prelazak u iduću “žutu” fazu epidemije, kad bi se za nastavu otvorili svi razredi u školama i ukinuo policijski sat, kasniti premda se to najavljivalo za početak ožujka, prenijeli su mediji pozivajući se na istraživanje Znanstvenog instituta Jožef Štefan.

Slovenski premijer Janez Janša kazao je u utorak u parlamentu da bi Sloveniju i Europu mogao zbog novih varijanti koronavirusa zahvatiti treći val epidemije Covida-19 i da je to prilično realno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar