Srbi na svjetskom vrhu: Njihove “žestice” među najboljima

Regija 05. pro 202316:28 2 komentara
Pixabay, ilustracija

Taste Atlas je objavio listu najboljih žestokih pića na svijetu, a na njoj su čak četiri iz Srbije. Od toga dva u prvih deset.

Viljamovka zauzima visoko šesto mjesto, a odmah iza nje, na sedmom mjestu, je dunevača. Rakija, bez da se precizira koja je 24., a šljivovica je na 28. mjestu.

Praktički nema kuće bez boce rakije u Srbiji. Tamošnja tradicija je da se peče rakija i da se to “zlatno piće” nađe na stolu. Pije se uz jelo i njime se nazdravlja. A pije se i u drugim prilikama.

Najpoznatiji oblik rakije je šljivovica i radi se, logično, od šljiva. Ostalo voće koje se često koristi su grožđe, marelice, jabuke, kruške, smokve i dunje. Rakija šljivovica i lozovača ponekad se nakon destilacije miješaju s drugim sastojcima, poput začinskog bilja, meda, višanja i lješnjaka.

Inače, rakija je bezbojna, osim kada joj se dodaju drugi sastojci. Neke vrste rakije čuvaju se u drvenim, najčešće hrastovim, bačvama zbog dodatne arome i zlatne boje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare