Što je Wertherov efekt i zašto je važno da ga svi budemo svjesni sada

Regija 06. svi 202308:14 0 komentara
REUTERS/Djordje Kojadinovic

Novinarka Anne Marie Ćurčić apelirala je na kolege novinare da u ovim teškim vremenima za cijelu regiju profesionalno izveštavaju o masovnim ubojstvima na Vračaru i u Mladenovcu.

“Apel kolegama novinarima, posebno glavnim i odgovornim urednicima, kao i urednicima kroničke rubrike – u ovim strašnim i teškim danima za sve građane ove zemlje, od ključne je važnosti da izvještavamo o ovim nezamislivim tragedijama u na profesionalan način”, napisala je.

Ukazala je na takozvani Wertherov efekt, pozivajući se na definiciju Američkog liječničkog zbora.

Masovno ubojstvo je složen i destruktivan čin koji se događa kao posljedica mnogih čimbenika. Jedan čimbenik bitan za širenje masovnih pucnjava i drugih “zaraznih” ponašanja je općenito oponašanje. U slučajevima masovnih ubojstava/pucanja, čini se da su mediji u velikoj mjeri odgovorni za pružanje uzora. Iako postoje različite strategije koje bi mogle djelovati u tandemu kako bi se promijenila vjerojatnost masovnog ubojstva/pucnjave, promjena načina na koji mediji o tome izvještavaju važan je korak u sprječavanju i smanjenju oponašanja ovih djela. Štoviše, vjerojatno je da se imitacija izazvana medijima proteže dalje od masovnih pucnjava. Medijski učinak pokazao se kod samoubojstva (Wertherov učinak).

Wertherov efekt ili Wertherov sindrom je val počinjenih samoubojstava, potaknut prikazima samoubojstava u medijima ili prikazanim u popularnim književnim ili filmskim djelima. Identificiran je 1974./1975. američki sociolog David Phillips sa Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu, nakon istraživanja vala samoubojstava koji je zapljusnuo Europu krajem 18. stoljeća nakon objavljivanja Goetheova romana “Patnje mladog Werthera”. Otuda i naziv ove pojave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!