Suša desetljeća: Toliko vode fali da je u susjedstvu zabranjeno navodnjavanje

Regija 14. srp 202216:10 > 16:11 1 komentar
PHOTOSTOCK-ISRAEL / Sciencephoto / Profimedia

Pokrajinska vodna inspekcija Srbije naložila je obustavu navodnjavanja iz akumulacija Moravica, Zobnatica i Sava zbog toga što se razina vode u njima "spustila na biloški minimum". Iz ovih akumulacija navodnjavalo se 3.200 hektara, a zabrana će biti na snazi sve dok se razine vode ne povećaju, navodi se u priopćenju Javnog vodoprivrednog poduzeća Vode Vojvodine.

„Na području Vojvodine, visoke temperature u proteklih mjesec dana i najveća suša od 2012. godine, prouzročili su niske vodostaje rijeka, ali i zabrinjavajuće spuštanje razine vode na pojedinim akumulacijama“, naveli su iz Javnog vodoprivrednog poduzeća Vode Vojvodine.

PROČITAJTE JOŠ

Otežavajuća okolnost je to što se, kako je priopćeno, nijedna od ovih akumalacija ne može dopunjavati vodom iz prirodnih vodotoka ili kanalske mreže, već količina vode izravno ovisi o meteorološkim uvjetima, odnosno od padalina.

„Imajući ovo u vidu, ali i sve češće i intenzivnije sušne periode, JVP Vode Vojvodine u posljednje vrijeme ulaže znatno više sredstava u izgradnju ili rekonstrukciju sustava za navodnjavanje“, navedeno je iz ovog poduzeća.

Također, iz Voda Vojvodine su ukazali na to da se trenutno se iz kanala Dunav-Tisa-Dunav, regionalnih i dvonamenskih sustava navodnjava oko 70.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i da je, bez obzira na iznimno sušan period i visoke temperature, navodnjavanje iz kanalske mreže stabilno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.