U Bruxellesu krizni sastanak o Kosovu, Vučić ne želi vidjeti Kurtija

Regija 22. lip 202309:57 0 komentara
ATTILA KISBENEDEK / AFP/MICHAL CIZEK / AFP, Ilustracija

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku pozvao je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija na hitni krizni sastanak u četvrtak u Bruxelles. Vučić je poručio da dolazi u Bruxelles, ali se ne želi sastati s Kurtijem.

“Pozvao sam čelnike Srbije i Kosova na hitni sastanak kako bismo pronašli izlaz iz sadašnje krize. Moramo odmah de-eskalirati situaciju, provesti nove izbore na sjeveru Kosova sa sudjelovanjem kosovskih Srba. To je od najveće važnosti za regiju i EU”, poručio je Borrell preko Twittera.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak ujutro je objavio da će doći u Bruxelles i razgovorati s Borrellom, ali da nema što razgovarati s Kurtijem.

“Otići ću u Bruxelles da razgovaram sat, dva, deset, s Borrellom, ali s Kurtijem nemam što razgovarati”, rekao je Vučić za RTS.

Stanje na sjeveru Kosova iznimno je napeto posljednjih nekoliko tjedana.

Koncem svibnja lokalni Srbi su se usprotivili da gradonačelnici etnički Albanci preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri sjeverne općine na kojima je izlaznost bila samo 3,4 posto posto jer su ih Srbi, koji čine većinu na sjeveru, bojkotirali.

U sukobima je ozlijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 srpskih prosvjednika.

Do najnovijeg incidenta je došlo kada su srbijanske snage uhitile trojicu kosovskih policajaca.

Srbija tvrdi da su uhićeni duboko na njezinu teritoriju, dok Priština kaže da su uhićeni 300 metara unutar kosovskog teritorija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!