U mostarski aerodrom ulupani milijuni, putnika jedva ima, broj zaposlenih raste

Regija 21. lip 202222:39 > 22:40
Izvor: N1

Veselo je danas bilo u Mostaru. Na mostarski aerodrom sletio je prvi čarter let iz Poljske, što je ocijenjeno povijesnim. Naime, dok sarajevski i tuzlanski aerodrom bilježe pozitivne rezultate rada, mostarski je i dalje u gubicima.

Grupa od 144 poljska hodočasnika koji su u Mostar sletjeli kako bi posjetili Međugorje nakratko su oživjeli aerodrom koji tijekom cijele godine uglavnom pust. Sve ih je iznenadio svečani doček.

“Ovo je prvi avion iz Poljske da je sletio u Mostar, veseli nas ovakav doček, mnogo nam znači ova linija, jer svi idemo u Međugorje, tamo ćemo provesti tjedan dana, i opet se s ovog aerodroma vraćamo”, kazala je Barbara iz Poljske.

Slijetanje prvog aviona iz Poljske svečano je obilježeno uz mostarske mažoretkinje, kulturno-umjetnička društva, te rezanje torte. Cijeli događaj podsjetio je i na svečanost od prije četiri godine zbog tada nove uvedene međunarodne linije Zagreb – Mostar, a koja je zbog nedovoljnog broja putnika ukinuta. No, uprava je i sad optimistična.

“Radimo na dva paralelna kolosijeka, vraćamo stara tržišta, čarter letove, vjerski turizam, otvaramo nove letove i tržišta, i radimo na dovođenju niskobudžetnog avioprijevoznika koji bi trebao potpisati ove godine. Dogovorili smo Italiju, imamo dvije destinacije u sedmom mjesecu, imamo Bejrut u osmom mjesecu, iz Libanona, imamo i najavu za Jordan i Irsku koja traje još uvijek”, kazao je Ivan Ljubić, direktor Zračne luke Mostar.

Iako ima najbolje geografske i klimatske uvjete u regiji za uspješno poslovanje, prošle godine kroz ovaj aerodrom prošlo je manje od 2.000 putnika. Ni višemilijunska ulaganja nisu dala rezultate. U proteklih sedam godina Federalno ministarstvo prometa uložilo je više od 16 milijuna maraka za izgradnju infrastrukture, nabavku opreme, subvencioniranje linije Zagreb – Mostar, te plaće preko 50 radnika, čiji broj uprkos lošem poslovanju raste. Aerodrom je i nedavno od entitetske Vlade dobio 4 milijuna, a sporazumom kantonalne Vlade i Grada dobio je 2,5 milijuna KM.

“Sve u dobroj vjeri kako bismo je pogurali maksimalno jer smo shvatili što je problem, bez dodatnih ulaganja u sam marketing, u subvencioniranje letova, Zračna luka ne može preživjeti sama”, kazao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Tako današnji, kako su ga nazvali „povijesni“ događaj predstavlja, nadaju se, početak nove ere poslovanja, koja će rezultirati povratkom velikog broja putnika u Mostar.

“Mi se nadamo da je ovo početak nečeg velikog, voljeli bismo da sljedeće godine postoji još jedan čarter iz Varšave”, kazala je Estera Sobalkowska, turoperater iz Poljske.

Mnogo bi to kažu značilo za hercegovačku regiju, jer bi se ujedno i povratkom 100 tisuća putnika godišnje, prihodi u turizmu uvećali za skoro 40 milijuna KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar