U Sloveniji kreće proces kandidiranja za parlamentarne izbore

Regija 14. velj 202213:09
Njemačka, izbori
THILO SCHMUELGEN / POOL / AFP

U Sloveniji su počeli teći rokovi za provedbu parlamentarnih izbora koje je predsjednik Borut Pahor raspisao za 24. travnja pa je već od ponedjeljka moguće službeno predlagati kandidate za 90 zastupnika u novom sastavu Državnog zbora (parlamenta).

Kandidate za zastupnike mogu predlagati političke stranke i sami birači. Zadnji rok za ulaganje kandidacijskih lista je 24. ožujka, kada počinje i službena predizborna kampanja. Još prije toga,  odnosno najkasnije do  do 9. ožujka,  organizatori izborne kampanje  moraju otvoriti posebne transakcijske račune, s kojih će podmirivati sve troškove predizbornih aktivnosti.

Političke stranke samostalno određuju liste svojih  kandidata. Mogu ih uložiti u svakoj izbornoj jedinici, uz uvjet da listu svojim potpisom podrže tri zastupnika sadašnjeg parlamentarnog saziva i to dostave državnom  izbornom povjerenstvu.

Osim uz potpise triju zastupnika političke stranke mogu ulagati liste kandidata i uz ovjereni potpis najmanje stotinu birača sa prebivalištem u pojedinoj izbornoj jedinici.

Potporu pojedinim kandidacijskim listama od danas u sjedištima općinskih upravnih jedinica mogu ulagati i sami birači. Oni također svoju kandidacijsku listu mogu samostalno prijaviti kao skupina građana, ali  s potpisima najmanje tisuću  birača iz dotične izborne jedinice.

Predsjednik Borut Pahor prošlog je tjedna i službeno raspisao parlamentarne izbore za 24. travnja, devete po redu od kako je Slovenija samostalna država.

Pahor je tom prilikom rekao da rano održavanje izbora  pruža priliku da se nova vlada formira prije ovogodišnje ljetne stanke, te da će mandat za njeno sastavljanje dati onom kandidatu kojega svojim potpisima podrži najmanje 46 od 90  novih zastupnika, odnosno apsolutna natpolovična većina

Pahor je pozvao na sadržajnu ali i tolerantnu predizbornu kampanju, te izrazio uvjerenje da će se na izbore odazvati što više birača i da će  izborni proces proteći u sigurnim  uvjetima, bez obzira na epidemiološku situaciju koja tada bude u Sloveniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar