Završene blokade u Beogradu i Novom Sadu, najavljena radikalizacija prosvjeda

Regija 08. sij 202213:23 > 14:21 0 komentara
Fonet

Savez ekoloških organizacija Srbije organizirao je nove blokade prometnica u znak protesta zbog iskopavanja litija i projekta Jadar kompanije Rio Tinto.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije danas da je Vlada Srbije blizu odluke poništiti sve što se događa s Riom Tintom i da se ponište sve dozvole dane toj kompaniji. Iz Ekološkog ustanka, međutim, poručuju da se prije poništavanja svih dozvola, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

Tijek događaja

14.07 Završena blokada i u Beogradu

Usprkos najavama da će blokada kod Sava centra trajati do 16 sati, građani su se oko 14 sata razišli s autoceste i promet je ponovo prohodan.

14.02 Blokada kod Novog Sada završena

Blokada autoceste kod Novog Sada je završena i građani se razilaze. Organizatori kažu da su zadovoljni kako je prosvjed protekao.

N1

14:01 “Iduće subote radikalizacija”

Blokada ispred Sava centra i dalje traje uprkos lošem vremenu iz minute u minutu, građani se sve više okupljaju i kažu da ne vjeruju u izjave Ane Brnabić da je vlada na dobrom putu odustati od onog što se dešava s Riom Tintom.

Kažu i da se sljedeće subote može očekivati radikalizacija prosvjeda o čemu će sutra biti donesena odluka.

Reporterka N1 nije vidjela organizatore prosvjeda, ali okupljeni građani kažu da su se okupili samonicijativno i najavljuju da će blokada trajati do 16 sati.

Propuštaju se vozila hitne pomoći i vozila s djecom. Za sada je sve mirno i bez incidenata.

13.43 Petković: Bit ćemo još gori

Marijana Petković iz udruge Ne damo Jadar, koja se nalazi na blokadi u Loznici, kaže da se, usprkos izjavi premijerke Ane Brnabić da je vlada blizu poništavanja svih dozvola kompaniji Rio Tinto za eksploataciju litija u Srbiji, neće povući s blokada, “bit ćemo još gori, u Jadru nijedan rudnik neće biti otvoren”.

13.16 Novi incidenti u Novom Sadu

U Novom Sadu novi incidenti, građani koji čekaju u kolonama izlaze iz automobila kako bi se raspavljali s ljudima koji blokiraju, bune se što im ugrožavaju slobodu kretanja.

Građani u Beogradu na blokadi rekli su repotreru N1 da su se samoinicijativo okupili na društvenim mrežama.

Oni su najavili da se sljedeće subote može očekivati radikalizacije protesta, ali nisu precizirali što to podrazumijeva.

Okupljeni traže da se promijeni ustavna odluka kad se radi i o prostornom planu za Rio Tinto i što je najvažnije da Rio Tinto ode iz Srbije.

13.14 Blokada nedaleko od granice

Građani su blokirali i obilazni put u Loznici, nedaleko od graničnog prelaza Trbušnica.

Blokada, kako javlja naš reporter, protječe bez incidenata. Prosvjednici su propustili jedno vozilo Hitne pomoći. Građani na blokadi kod Sava centra propustili su jedan automobil u kojem je bila majka s djetetom.

13.09 Stranci pokušavaju proći

U Novom Sadu jedno vozilo propušteno je kroz blokadu. U pitanju je vozilo austrijskih tablica. Uglavnom su u pitanju stranci koji pokušavaju proći, a koji nisu imali informacije da će biti blokada.

Kako javljaju reporteri N1, na blokadama nema uniformiranih pripadnika policije.

Vozač automobila bugarskih registarskih tablica obišao je kolonu kod blokade u Novom Sadu i pokušao vozilom proći kroz transparent.

Riječ je o stranom državljaninu koji nije znao da se u Srbiji organiziraju blokade. Nakon što su mu okupljeni građani objasnili o čemu se radi, on je ostao u svom automobilu, javlja reporter N1.

Nemanja Jovanović/Nova.rs

13:01 Blokirana i autocesta u Beogradu

Građani su blokirali i autocestu u Beogradu kod Sava centra.

Prilikom izlaska građana na prometnicu došlo je i do incidenta kada je jedan vozač izašao i svog automobila i pokušao se fizički obračunati s prosvjednicima.

13:00 Blokirana autocesta kod Novog Sada

Nešto prije 13 sati, između 200 i 300 građana blokiralo je autocestu kod Novog Sada i u smjeru prema Beogradu i u smjeru prema Subotici, javlja reporter N1.

Prilikom izlaska građana na autocestu nije bilo nikakvih incidenata.

Organizotori su najavili da će blokada u Novom Sadu trajati oko sat vremena, prije svega zbog loših vremenskih uvjeta.

N1

12:41 Okupljanje u 13 sati

Okupljanje na blokadama zakazano je za 13 sati, a popis lokacija na kojima su najavljeni prosvjedi, možete pročitati ovdje.

12:21 Skupština o poništenju dozvola

Zastupnik SNS-a Bratislav Jugović smatra da bi odluku o poništenju svih dozvola danih Riu Tintu, koju je najavila premijerka, morala donijeti Skupština i da bi jednostranim raskidanjem ugovora od strane Vlade Srbije samo odgovaralo ovoj multinacionalnoj kompaniji.

Nemanja Jovanović/Nova rs

11:33 “Potpisano na uvid javnosti”

Pokret Ekološki ustanak priopćio je, povodom izjave premijerke Brnabić da je Vlada blizu odluke poništiti sve što se događa s Riom Tintom i da se ponište sve dozvole dane toj kompaniji, da su nju i predsjednika Aleksandra Vučića na to prisilili pobunjeni građani, ali da se, prije toga, sve potpisano mora staviti na uvid javnosti.

“Moramo vidjeti tko je i kad što potpisao, da bismo znali, ako bude tražena nekakva odšteta, tko će taj ceh i platiti”, navodi u priopćenju Ekološki ustanak.

11.27 Vlada Srbije: Poništiti dozvole Riu Tintu

Vlada Srbije blizu je odluke da poništi sve što se događa s Riom Tintom i da se ponište sve dozvole dane toj kompaniji, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Prema njenim rečima, potrebno je procijeniti koliki bi bili dugovi države Srbije ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!