Dramatična akcija: Spasioci uspjeli doći do Hrvatice koja visi na planini u BiH

Regija 28. svi 202321:45 0 komentara
Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-e / Screenshot

Od kasnih popodnevnih sati u nedjelju traje akcija spašavanja ozlijeđene hrvatske planinarke koja se nalazi na litici visokoj 400 metara na planini Velež kod Mostara što iznimno otežava napore spasitelja da joj pomognu, dok mediji iz Republike Srpske navode da se s njom nalazi i jedna muška osoba.

„Operacija je u tijeku. Momci iz Gorske službe spašavanja došli su do nje i spuštaju je. Pitanje je međutim koliko će sama akcija potrajati zbog iznimno teškog terena“, rekli su iz Gorske službe spašavanja za Hinu.

Pojasnili su kako je djevojka – koja je državljanka Hrvatske – ozlijeđena te da se nalazi na litici visokoj 400 metara.

Kasnije poslijepodne u akciju se uključio helikopter EUFOR-a, a na terenu je čak 80 pripadnika Gorske službe spašavanja, izvijestio je isti izvor.

Helikopter nije mogao prići

Tijekom dana helikopter iz Republike Srpske u dvadeset je navrata pokušao prići planinarima, ali nije uspio.

“Pripadnici Helikopterskog servisa ni nakon 20 naleta nisu mogli prići ni blizu ozlijeđenoj planinarki”, izjavio je Srni direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

“Poletjeli smo oko 17 sati iz Banje Luke. Imamo informacije da je državljanka Hrvatske ozlijeđena na stijenama na planini Velež i da ima ozljede ruke i grudnog koša. Imamo sa sobom medicinsku opremu i liječnika i pokušat ćemo je izvući i transportirati prema nekom medicinskom centru u zavisnosti od ozljeda”, rekao je Kusturić.

“Dali smo sve od sebe, napravili više od 20 naleta, ali ne može se prići. To su vertikalne stijene. Nigdje ni blizu nismo mogli prići. Imao sam mnogo akcija i uvijek nastojim dati maksimum, ali ovdje ne možemo ništa učiniti”, rekao je Kusturić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

PROČITAJTE JOŠ