VIDEO / Na današnji dan preminuo je Josip Broz Tito

Regija 04. svi 202412:22 5 komentara
AFP

Na današnji dan preminuo je Josip Broz Tito doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Bio je sunčan dan, nedjelja 4. svibnja 1980. Točno u 15:05 Jugoslavenska radio-televizija objavila je vijest o smrti Tita.

Gotovo svi koji su u to vrijeme živjeli u SFRJ-u do u detalj se sjećaju trenutka kada su saznali da je prestalo kucati srce tadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita. Posljednjih 68 dana života Tito je proveo na respiratoru, a hranu je dobivao infuzijom.

AFP

Vođa Saveza komunista Jugoslavije, trostruki heroj, osnivač pokreta Nesvrstanih i predsjednik države u kojoj su živjela 22 milijuna ljudi, preminuo je nakon duže bolesti. Umro je u Kliničkom centru u Ljubljani, a sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu.

Vijest o smrti pročitao je Miodrag Zdravković. “Umro je drug Tito… To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije”, bile su njegove riječi.

Među utakmicama prve nogometne lige, koje su se igrale taj dan širom Jugoslavije, bila je i ona na stadionu Poljud između Hajduka i Crvene zvezde. U trenutku kada je priopćena vijest, tisuće ljudi na tribinama počelo je pjevati ‘Druže Tito, mi ti se kunemo’.

Sve do početka rata u bivšoj Jugoslaviji, svakog četvrtoga svibnja u 15:05 začule bi se sirene širom zemlje. U tom trenutku sav promet na ulicama bi se zaustavio, prolaznici bi stali, radnici na svojim radnim mjestima ustali u stav mirno i tako bi država kolektivno odavala počast svom bivšem predsjedniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare