VIDEO | U BiH se gradi moderna arena za borbu bikova

Regija 28. ožu 202310:15
borbe bikova
YouTube / Ilustracija

U Bosni i Hercegovini održava se na desetine korida, a posljednjih godina jedna od najpopularnijih je ona koja se održava u mjestu Kutanja kod Donjeg Vakufa.

Organizator te koride je Hajrudin Haseljić, vlasnik mesne industrije Bajra, koji je veliki zaljubljenik u borbe bikova pa se odlučio stvari dići na jednu novu razinu, piše Faktor.

Tako da je krenuo s izgradnjom prave moderne arene za borbu bikova, koja ima i tribine za gledatelje, kao i ostale prateće sadržaje.

Tradicionalna korida koju organizira mesna industrija Bajra održava se godinama prve nedjelje u kolovozu.

“Na svom ranču Kutanja Bajra pripremam za svoje gledatelje arenu s tribinama. Ljubitelji borbi bikova imat će priliku lijepo sjediti na tribinama. Arena za bikove će biti preuređena, radi se i drenaža, neće biti blata… Ljubitelji ovog sporta uživat će u novom ruhu i ambijentu. Pripreme su u toku. Tribine će biti s lijeve i desne strane, osam kaskada. Tu su i toaleti.” kaže voditelj korida Azem Čauš u videu koji je objavio na svom YouTube kanalu Oba dobra.

Tradiciju održavanja korida u BiH ne podržavaju mnoga udruženja za zaštitu životnija, no ipak borbe bikova tradicionalno prati veliki broj ljudi. Najpoznatija korida u BiH donedavno se održavala u mjestu Čevljanovići gdje se pod bijelim šatorima i na livadama znalo okupiti i po 100.000 ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.