Von der Leyen pozvala Kosovo i Srbiju na pomirenje

Regija 29. ruj 202115:09
ursula von der leyen
Izvor: Katia CHRISTODOULOU / POOL / AFP, Ilustracija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u srijedu u Prištini Kosovo i Srbiju da prevladaju sve veći granični spor i ponovno se posvete pregovorima uz posredništvo Bruxellesa, dodavši da kao Njemica razumije izazove pomirenja nakon sukoba.

Snage NATO-a pojačale su patrole na Kosovu u ponedjeljak blizu graničnih prijelaza koje su blokirali lokalni Srbi razljućeni zabranom ulaska automobila sa srbijanskim tablicama u zemlju, u najnovijim napetostima između susjeda.

“Znam što znači prevladati sporove (…) Dolazim iz zemlje koja je donijela Drugi svjetski rat svijetu i koja je odgovorna za holokaust”, rekla je šefica EK-a u prijestolnici Kosova u sklopu posjeta balkanskoj regiji uoči samita EU-a i Balkana 6. listopada.

Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija teže članstvu u Europskoj uniji, ali njihov napredak stagnira od obećanja EU-a 2003. godine da će ih primiti nakon što ispune sve kriterije.

Kosovo je proglasio neovisnost 2008. i podržavaju ga Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i većina članica EU-a. No Srbija ne priznaje neovisnost Kosova i blokira priznanje Kosova u Ujedinjenim Narodima.

I Kosovo i Srbija, koja je službena kandidatkinja za članstvo u EU, moraju poboljšati međusobne odnose ako se žele pridružiti bloku. Njihovi pregovarači uputili su se u Bruxelles na posljednji krug pregovora uz posredništvo EU-a.

“Nadam se da će izaći sa snažnim mandatom za pregovore. To je najbolji način za rješavanje problema i napredovanje. Duboko sam uvjerena da je jako važno deeskalirati (situaciju) i vratiti se dijalogu koji je konstruktivan”, rekla je von der Leyen.

“Želimo budućnost u kojoj su Kosovo i cijeli zapadni Balkan dio Europske unije”, dodala je.

Unatoč snažnoj podršci Komisije za članstvo zapadnog Balkana u EU, blok 27 članica je podijeljen je oko brzine “proširenja”, a osobito oko toga treba li započeti pristupne razgovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar