Vučić će predložiti vraćanje smrtne kazne

Regija 07. tra 202407:32
F.S./ATAImages/PIXSELL

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u subotu navečer, komentirajući ubojstvo dvogodišnje dejevojčice iz okolice Bora, da će budućoj vladi predložiti izmjene zakona kako bi se ponovno uvela smrtna kazna za najteža kaznena djela.

Vučić je, u trosatnom intervjuu provladinoj kabelskoj televiziji Informer, podsjetio da se za vraćanje smrtne kazne zalagao poslije dva masovna ubojstva u svibnju prošle godine. Smrtna kazna u Srbiji primjenjivana je od nastanka moderne države 1804. do veljače 2002. godine, kada je zakonom ukinuta.

Aleksandar Vučić, inače diplomirani pravnik, ocijenio je i da su argumenti protivnika vraćanja smrtne kazne “opravdani i racionalni”, ustvrdivši da je i smrtna kazna opravdana u slučajevima kad je izvan svake sumnje da se radi o počiniteljima najtežeg kaznenog djela.

Dvojici osumnjičenih za teško ubojstvo dvogodišnje djevojčice Danke Ilić iz okolice Bora određen je pritvor do 30 dana, jedan od njih je priznao zločin, drugi se brani šutnjom, a još dvije osobe uhićene su zbog sumnje da su pomogle u skrivanju tijela, priopćili su u subotu tužiteljstvo i policija.

Portali srbijanskih medija objavili su, pozivajući se na neslužbena saznanja iz tužiteljstva, da je drugoosumnjičeni D. D. ispričao “do detalja” što sse dogodilo nakon što su djevojčicu udarili automobilom. “Ako neko djelo zaslužuje smrtnu kaznu, onda je to ovo djelo”, rekao je Vučić.

U Parizu potpisivanje sporazuma o kupnji 12 novih borbenih zrakoplova Rafale

Vučić je u intervjuu koji je, prema tvrnjama uredništva Informera, prenosilo osamdesetak kabelskih televizija diljem Srbije, te jedna u Republici Srpskoj, najavio i put u Francusku, rekavši da će s predsjednikom Emmanuelom Macronom, među osalim, razgovarati i o kupnji 12 novih zrakoplova Rafale.

On je rekao kako se nada da će tijekom posjeta Parizu, u ponedeljak ili utorak, biti potpisan sporazum o kupnji 12 borbenih zrakoplova Rafale, i to novih, ne rabljenih.

Time mi postajemo, u našim okvirima, velika sila. Rafale je jedan od tri najbolja borbena zrakoplova u svijetu, ustvrdio je Vučić.

Najavio je da će u Parizu biti potpisani i ugovori o nabavi još neke moderne vojne tehnike, ne navodeći više detalja.

Vučić je rekao i da mu najmoćniji kriminalni krugovi u regiiji “rade o glavi”, te da su ga htjeli likvidirati 2022. godine, na otvaranju spomenika Caru Dušanu, ali su ga sigurnosne agencije upozorile i tada je bilo “100 snajperista postavljeno okolo, pa ih je to spriječilo”.

Ustvrdio je kako je na regionalnoj razini dogovoreno da on mora biti jedini krivac za sve, zbog čega se svakodnevno protiv njega vodi kampanja u medijima u regiji.

Svima u Sarajevu je samo Vučić kriv, i u Podgorici, o Prištini da i ne govorim, u Zagrebu, zato što ne mogu podnijeti da Srbija raste, da je jaka, prva na zapadnom Balkanu, već žele da puzi, da bude na koljenima, ocijenio je Vučić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.