Vučić o NATO-ovom bombardiranju Srbije: Mislite da ste nas naučili pameti? Niste

Andrej ISAKOVIC / AFP, Ilustracija

Oprostit ćemo ako budemo mogli, zaboravit ćemo samo ako nas ne bude bilo, ključna je poruka sa središnjeg državnog komemorativnog skupa u povodu 24. obljetnice NATO bombardiranja nekadašnje SR Jugoslavije na kojem se u petak navečer na središnjem trgu u Somboru okupilo više tisuća ljudi.

Zračni napadi NATO snaga na teritorij tadašnje SRJ počeli su prije 24 godine, nakon neuspjelih pregovora o prekidu sukoba i rješenju krize na Kosovu.

Članice NATO-a i međunarodna zajednica su kao povod za napad označili humanitarnu katastrofu prouzročenu sukobima na Kosovu, optužujući tadašnji režim Slobodana Miloševića, vojsku, policiju i paravojne postrojbe za progone i ubojstva kosovskih Albanaca. Do intervencije je došlo nakon što međunarodna zajednica nije uspjela uvjeriti Miloševića da okonča kosovski sukob i započne mirovne pregovore s predstavnicima kosovskih Albanaca.

Srbijanski predsjednik ocijenio je da su dva razloga zbog kojih je “NATO poveo agresiju”. “Prvi je da nam pokažu svoju dominaciju, a drugi da nam otmu Kosovo i Metohiju”, rekao je Vučić, naglasivši kako je Albanaca sad na Kosovu više nego što ih je bilo, a Srba manje nego 1999.

Prije 24 godine “konačno je umrlo suvremeno međunarodno pravo”, ustvrdio je Vučić, istaknuvši da je Srbija danas jača neko ikad, ali da se mora čuvati mir.

Vučić je iznio i optužbe protiv Zapada i SAD-a.

“Jesmo li mi dolazili u Michigan da vas ubijamo ili ste vi dolazili i ubili nas na kućnom pragu? Mislili ste da ste nas naučili pameti? Pa jeste li? Ja vam kažem, niste! Nikad niste slomili ponosni srpski duh i nikada ga nećete slomiti”, rekao je Vučić, prenosi Klix.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.