Vučić: Srbija će poštivati sve narode i njihove zastave i ponosno nositi svoju

Regija 16. ruj 202107:05
JOHN THYS / POOL / AFP, Ilustracija

U Beogradu je u srijedu navečer održana središnja svečanost obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave uz poruku predsjednika Aleksandra Vučića da će Srbija poštivati jedinstvo svih naroda i njihove zastave, ali će i "uvijek ponosno nositi" svoju trobojnicu.

Srbija je, zajedno s bosanskoheregovačkim entitetom Republika Srpska, utemeljila i danas po prvi puta obilježila taj praznik u znak sjećanja na sudjelovanje srpske vojske u proboju Solunske fronte tijekom Prvog svjetskog rata.

U povodu praznika Vučić i srbijanski dužnosnici pozvali su sve sunarodnjake u regiji i svijetu da izvjese nacionalne zastave na svojim domovima.

To je potaknulo različita reagiranja i prijepore, a hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je riječ o “provokaciji na koju hrvatska vlada neće nasjesti”, te pohvalio stav predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca kako je “neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone RH” koji zabranjuju isticanje zastava drugih država, te potpredsjednika vlade Borisa Miloševića.

Novi državni praznik Srbije izazvao je nelagodu među njezinim susjedima desetljećima nakon što su slični pozivi doveli do krvavih ratova devedesetih.

Pokazivanje mišića srpskih dužnosnika kao i njihovi pozivi na stvaranje “srpskog svijeta” ili političko ujedinjenje oko 1,3 milijuna etničkih Srba koji žive u Bosni, Crnoj Gori, Kosovu i Hrvatskoj sa Srbijom, izazvali su zabrinutost u susjednim zemljama, izvijestila je agencija AP.

Devedesetih godina prošlog stoljeća srpske snage uz financijsku i političku potporu Beograda vodile su krvave kampanje u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu s ciljem stvaranja “Velike Srbije”. Pokušali su, ali neuspješno, prekrajati unutarnje granice bivše Jugoslavije i stvoriti jedinstvenu srpsku državu, navodi AP.

“Ne treba nam ništa tuđe, samo hoćemo biti svoji na svome, ne trebaju nam druge granice. Ne treba nam baš ništa, samo da smijemo reći da nosimo srpsko ime i srpsko prezime”, rekao je večeras Vučić u petnaestominutnom govoru u kojem se dotaknuo stradanja Srba u povijesti.

On je zahvalio sunarodnjacima u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori koji se “ne srame reći da su Srbi”, te “mučeničkom narodu na Kosovu”. Zahvalio je i “svima onima koji danas nisu smjeli istaknuti svoju srpsku zastavu zbog prijetnji njihovih režima u regiji”.

Poručio kako će se uvijek ustrajno boriti da Srbija bude još snažnija i da “pomogne svom narodu gdje god da je” i da se “više nikada ne ponove ni Jasenovac ni Jadovno ni Prebilovci ni Bljesak ni Oluja”, aludirajući na zločine iz Drugog svjetskog rata i sukobe tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća.

“To je naš zavjet, a vi napadajte. Mi ćemo poštovati vaše zastave, jedinstvo vaših naroda, ništa nam ne smeta. Ali našu trobojnicu nosti ćemo ponosno uvijek”, rekao je Vučić, završivši svoj govor pokličom “neka živi srpsko jedinstvo, naša sloboda i srpska trobojnica, živjela Republika Srpska, živjela Srbija.”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je kako se ponosi što je “Republika Srpska zajedno sa Republikom Srbijom usvojila Zakon o zaštiti ćirilice” i vjeruje da je to “jedan u nizu” zakona koje će “usvojiti zajedno”.

Dodik je naveo kako “ne postoje bosanci Srbi, ni hrvatski Srbi”, već “mi Srbi koji čuvamo svoj identitet”.

Istknuvši da se zalaže za politiku zajedništva i da Srbi u BiH “imaju svoju republiku, ali je njihova zemlja je Srbija”, Dodik je rekao kako vjeruje da je “ovo stoljeće našeg ujedinjenja i stoljeće jedinstva”.

“I ne pozivamo samo na mir, već na mir, suradnju i međusobno uvažavanje. Hoćemo jedinstvo u miru sa drugima, ali nemojte nam braniti da slavimo svoje praznike, da branimo svoje svetinje”, rekao je Dodik.

U Beogradu i Banjaluci su, u povodu današnjeg praznika, skupštine Srbije i RS usvojile zakone o zašiti očuvanju jezika i ćiriličkog pisma.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježen je nizom manifestacija diljem Srbije, ispaljivanjem svečanih plotuna i mimohodom nekoliko povorki ulicama Beograda, kojima je sibolično prikazano nekoliko epoha iz povijesti Srbije, a sve su se povorke sjedinile na Savskom trgu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.