Euroliga i Eurokup otkazani, nema pobjednika

Košarka 25. svi 202014:15 > 14:17
Izvor: Ilustracija

Izvršni odbor Eurolige u ponedjeljak je donio odluku o otkazivanju ostatka sezone u elitnom europskom klupskom natjecanju, kao i u Eurokupu za košarkaše koji je pod ingerencijom iste organizacije, a pobjednici neće biti proglašeni, stoji u službenom priopćenju.

Osim toga, otkazana su i natjecanja mlađih dobnih kategorija, a Izvršni odbor je pri donošenju odluke uzeo u obzir tri glavna parametra: zdravlje i sigurnost igrača, navijača, službenih osoba, partnera i lokalnog stanovništva; različitu situaciju razvoja bolesti Covid-19 na područjima iz kojih dolaze klubovi, što ne može svima jamčiti jednake uvjete za pripreme uoči službenih utakmica; različite mjere zaštite od širenja koronavirusa koje su na snazi, čime su dovedeni u pitanje jednaki uvjeti putovanja za sve momčadi.

VEZANA VIJEST

Iz Eurolige nisu željeli skraćenim periodom za pripremu ugroziti zdravlje košarkaša, jer bi se time povećao rizik od ozljeda, a zbog poštenosti natjecanja nisu razmatrane modifikacije formata, kao moguće rješenje za nastavak sezone. Kako postavljeni rok završetka natjecanja do kraja srpnja nije mogao biti zajamčen, čelnici Eurolige nisu imali drugi izbor nego donijeti odluku o prekidu natjecanja.

“Bez sumnje, ovo je najteža odluka koju smo morali donijeti u 20-godišnjoj povijesti. Zbog razloga koji su izvan naše kontrole, prisiljeni smo prekinuti najuspješniju i najuzbudljiviju sezonu u europskoj košarkaškoj povijesti”, izjavio je člni čovjek Eurolige Jordi Bertomeu u službenom priopćenju navodeći kako je odluka donijeta nakon iscrpljujuća dva i pol mjeseca tijekom kojih su svi dionici tražili sve mogućnosti da se prekinuta natjecanja dovrše.

“Ovo nije kraj već novi početak”, poručio je Bertomeu.

Svi klubovi koji su se u prekinutoj sezoni natjecali u Euroligi i Eurokupu imat će svoja mjesta u tim natjecanjima i u sljedećoj sezoni koja bi za euroligaše trebala započeti 1. listopada, a dan prije za momčadi koje će igrati Eurokup.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.