Španović: Acinu inicijativu treba pozdraviti, ali ključna adresa je Malenica

Košarka 22. lip 202210:01 > 11:30
N1

Novinar Sanjin Španović gostovao je u Novom danu i komentirao slučaj Cibone i inicijativu Aleksandra Ace Petrovića da se vrati dug kluba.

“Nisu tu u pitanju samo financije, makar tu Acinu inicijativu treba pozdraviti, ali ključni je problem i temelj svega Zakon o udrugama. Ministrica Brnjac samo priča o novcu, kao da je to sve, ne. I ona i državni tajnik u ministarstvu su kriva adresa, prava adresa je ministar Malenica. Zakon o udrugama i statuti, ne samo Cibone, nego i Dinamo, izborni procesi i u jednom i u drugom klubu potpuno su toksični i dovode do ovakve situacije”, rekao je Španović.

VEZANE VIJESTI

Dodao je da je Cibona bila zdrav klub, dok politika nije uplela svoje prste. “Pokojni gradonačelnik Milan Bandić gurnuo je sve svoje ljude tamo i tada se krenula rasprodavati Cibonina imovina za pokrivanje prijašnjih dugova i sad nema ništa. Dinamo također nema nikakve imovine, ali ima lukrativne transfere plus novac UEFA-e za svoje uspjehe. S druge strane, Cibona bez imovine je isto što i Dinamo, možemo povući paralelu između dvorane i stadiona”, rekao je.

Smatra da je savjetnik za sport zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića njegov najlošiji suradnik kojega “mora dovesti u red da bi mogao komunicirati sa svim sportskim klubovima”. U predizbornom su programu, kaže, rekli da će napraviti reviziju statuta Dinama. “Moje pitanje je zašto sada ne napravi reviziju statuta Cibone. Gradski ured za isprave mjesto je gdje se pohranjuju statuti. Ti si zadužen za to, znači, nemoj se vaditi na ministra Malenicu. Kad bi se taj statut riješio i uskladio sa Zakonom o udrugama, koji kaže da svaki član ima pravo na bilo kakav način funkcionirati u izboru, tada bi i Aci bilo lakše u ovome. Vidite da ova inicijativa najveće napade dobiva od sadašnje uprave”, rekao je Španović.

Ideja da se spoje Dinamo i Cibona godinama, kaže, nije bila moguća “radi raznih ega i privatnih interesa”. “To je vani normalno. Evo, primjerice, Panathanaikos, sve su dionička društva, ali u jednom sportskom društvu. To je teško vjerovati u ovom trenutku. Aco je došao, ima zdravu ideju, nije mi jasno kako misli oprost dugova Dinama. Što je Dinamo tražio za oprost dugova? Traži li dionice u Ciboni”, rekao je Španović.

Volio bi, kaže, znati i koliki je uopće ukupni dug kluba. “Je li to 35, 70 milijuna? To je prva stvar koja se treba saznati. Druga stvar je pitanje što s ovim novcem. Ovaj iznos koji se spominje nije dovoljan ni za jednu ozbiljnu sezonu”, rekao je Španović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar