Danas u Parizu ždrijeb za EURO 2016

Nogomet 12. pro 201511:09 > 11:13
Izvor: REUTERS

Uz jako policijsko osiguranje i bez nazočnosti predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija danas u 18.00 sati u Parizu će se održati ždrijeb Europskog nogometnog prvenstva 2016. u Francuskoj.

Bit će to prvo europsko prvenstvo sa 24 nacionalne vrste nakon što je na posljednjih pet EP-a sudjelovalo po 16 ekipa. Reprezentacije će biti podijeljene u šest GRUPA po četiri reprezentacije. Po dvije najbolje iz svake skupine, te četiri najbolje trećeplasirane ekipe izborit će plasman u osminu finala.

Program će voditi bivši francuski reprezentativac Bixente Lizarazu (45) i nizozemski as Ruud Gullit (53). Lizarazu je bio član francuske vrste koja je 1998. osvojila svjetski, a dvije godine kasnije i europski naslov. Za ‘tricolore’ je odigrao 97 utakmica i postigao dva gola. Gullit je u dresu nizozemske reprezentacije slavio na europskom prvenstvu 1988. godine. Uz njih dvojicu ‘plesu kuglica’ prisustvovat će i asistirati druge zvijezde nogometa kao što su David Trezeguet, Antonin Panenka, Vicente Del Bosque, Oliver Bierhoff i Angelos Charisteas. 

Žrijeb će se održati u Palais de Congres, a zbog nedavnih terorističkih napada na Pariz osiguranje je dodatno pojačano. 

Poduzeli smo sve potrebne mjere kako bi ždrijeb, ali i cijelo europsko prvenstvo proteklo u najboljem redu. Donijet ćemo odluke koje će biti potrebne kako bi zaštitili sve sudionike“, poručio je prvi čovjek EURO-a Jacques Lambert.

Na žrijebu neće biti predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Michela Platinija kojem je Međunarodni sud za sportsku arbitražu u petak odbio žalbu na 90-dnevnu suspenziju od strane Etičkog povjerenstva FIFA-e, zbog sumnje na umiješanost u korupcijsku aferu. Etičko povjerenstvo Međunarodne nogometne federacije Platiniju je 7. oktobru izreklo tromjesečnu zabranu obavljanja svih dužnosti u nogometu, a razlog je bila sumnjiva isplata 2 miliona švicarskih franaka koje je Platini primio 2011. godine od FIFA-e po nalogu predsjednika Seppa Blattera koji je također pod suspenzijom. 

EURO počinje 10. juna na pariškom Stade de Franceu, a finale je na istom stadionu 10. jula. 

JAKOSNE GRUPE

PRVA GRUPA: Španjolska, Njemačka, Engleska, Portugal, Belgija, Francuska

DRUGA GRUPA: Italija, Rusija, Švicarska, Austrija, Hrvatska, Ukrajina

TREĆA GRUPA: Češka, Švedska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Mađarska

ČETVRTA GRUPA: Turska, Irska, Island, Wales, Albanija, Sjeverna Irska