Šah: Remi u prvoj partiji u Sočiju

Ostali sportovi 08. stu 201422:11 > 22:12
EPA/YEVGENY REUTOV

U ruskom crnomorskom ljetovalištu Sočiju počeo je dvoboj između aktualnog svjetskog prvaka Norvežanina Magnusa Carlsena i Indijca Viswanathana Ananda, koji je status izazivača izborio pobjedom na Turniru kandidata u Hanti-Mansijsku u ožujku ove godine.

Ne samo zbog nešto boljeg rejtinga i boljeg međusobnog omjera, mnogi ocjenjuju Carlsena kao blagog favorita i zbog toga što se Anand približio dobi u kojoj već počinje opadati stvaralački zanos. Naime, Anand će 11. prosinca navršiti 45 godina, a Carlsen će 12 dana ranije proslaviti 24. rođendan. Ždrijeb je u prvoj partiji dodijelio Anandu prednost početnog poteza, ali Indijac to nije iskoristio. U otvaranju je pokušao iznenaditi jednom rijetko igranom varijantom u Gruenfeldovoj indijskoj obrani, ali je Carlsen odlično reagirao i razbijanjem protivničke pješačke strukture stvorio preduvjete za povoljniju završnicu. Norvežanin je dugo održavao inicijativu, ali se Anand precizno branio i na kraju remizirao vječnim šahom.

Predviđeno je maksimalno 12 partija, a nakon dvije partije uvijek slijedi dan odmora. U slučaju neodlučenog rezultata doigravalo bi se ubrzanim tempom.