Filip Mihaljević osvojio europsko zlato

Ostali sportovi 15. kol 202222:40 > 22:45 0 komentara
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Filip Mihaljević je u ponedjeljak u Muenchenu postao prvi atletičar koji je pod hrvatskom zastavom osvojio naslov europskog prvaka na otvorenom, bacivši kuglu u posljednjem hicu do 21,88 metara, čime je samo potvrdio svoj status najboljeg europskog bacača kugle u ovom trenutku.

Mihaljević je bio jedini od medaljaša, a tek jedan od četvorice finalista koji je imao svih šest ispravnih hitaca, od kojih je pet preletjelo granicu od 21 metra, a samo je u prvoj seriji “za zagrijananje” bacio 20,37. Nakon toga je slijedio hitac od 21,05, a potom 21,27 kojim je prvi put preuzeo vodstvo i više ga nije ispuštao iz ruku.

Već u četvrtoj seriji 28-godišnji hrvatski rekorder je bacio 21,53 što je bilo nedostižno za sve njegove konkurente. Srbin Armin Sinančević mu se najviše približio hicem od 21,39 u petoj seriji, a bronačani Čeh Tomaš Stanek nije uspio prebaciti 21,26 iz treće serije, kad je bio samo za centimetar lošiji od Mihaljevića.

Rasterećen i ushićen zbog osvojenog naslova europskog prvaka, Filip je začinio natjecanje svojim najboljim ovosezonskim rezultatom, bacivši kuglu do 21,88, što je za samo šest centimetara kraće od njegovog osobnog i hrvatskog rekorda (21,94) koji je postigao prije 14 mjeseci u Karlovcu.

Prije osvajanja zlata na Olimpijskom stadionu u Muenchenu, Mihaljevićevi najbolji rezultati na velikim natjecanjim ostvareni su u dvoranskim uvjetima. Prvi put je na sebe skrenuo pozornost osvajanjem brončanog odličja na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu 2016., a medalju istog sjaja osvojio je na Europskom dvoranskom prvenstvu u poljskom Torunu prošle godine.

Mihaljević je, istina, već osvojio naslov europskog prvaka na otvorenom, ali to je bilo 2015. u Tallinnu u konkurenciji mlađih seniora do 23 godine.

Od stjecanja statusa samostalne države, hrvatskoj atletici su zlata sa seniorskih europskih prvenstava donosile samo atletičarke – Sandra Perković ima niz od pet uzastopnih naslova europske prvakinje u bacanju diska, a Blanka Vlašić je europsko zlato na otvorenom osvojila 2010. u Barceloni.

Osim Mihaljevića, u konkurenciji atletičara europska odličja na otvorenom su osvajali još samo Siniša Ergotić, srebro u skoku u dalj 2002. u Muenchenu te Branko Zorko na 1500 metara 1994. u Helsinkiju. Kod atletičarki Sara Kolak ima broncu u bacanju koplja (Amsterdam 2016.), Ana Šimić u skoku u vis (Zuerich 2014.), a prvo europsko srebro je u jutarnjem dijelu današnjeg programa osvojila maratonka Mate Parlov Koštro.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.