ZOI u Pekingu: 11 članova osoblja hospitalizirano s covidom

Ostali sportovi 02. velj 202208:31
Noel Celis / AFP, Ilustracija

Jedanaest članova osoblja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu hospitalizirano je u kineskom glavnom gradu od 23. siječnja, od ukupno 232 pozitivna slučaja, rekao je u srijedu Brian McCloskey, predstojnik panela medicinskih stručnjaka.

Organizatori su zabilježili 32 slučaja u posljednja 24 sata, od kojih se 15 odnosi na nedavne dolaske zrakoplovom.

McCloskey je kazao da nitko od hospitaliziranih nije u ozbiljnom stanju i da će dnevni brojevi početi padati nakon što se počne smanjivati i broj sudionika koji stižu. „Od 23. siječnja, bilo je 232 slučaja, 163 iz zrakoplovne luke i 69 iz neprobojnog balona”, kazao je McCloskey.

Oko 3000 sportaša, trenera, dužnosnika, delegata i predstavnika medija, prisustvovat će Igrama od 4. do 20. veljače, a „neprobojni balon” omogućit će im kretanje službenim prijevozom između smještaja i olimpijskih mjesta.

Nije im dozvoljeno slobodno kretanje i dnevno ih se podvrgava testiranju kako bi se na vrijeme uočilo širenje virusa unutar balona. „Trenutno nismo zabilježili značajnije širenje unutar balona. Nismo naročito zabrinuti zbog toga”, rekao je McCloskey.

Obavljeno je više od 540.000 testiranja od 23. siječnja. „Broj pozitivnih slučajeva neće se odmah smanjiti, no kada dođemo do stabilnog broja ljudi, očekujemo da će se spustiti”, kazao je McCloskey i dodao da svaka zemlja ima veću razinu covida-19 od Kine.

Za razliku od mnogih zemalja koje nastoje živjeti s covidom-19, Kina se izolirala i provodi politiku nulte tolerancije te otkazuje gotovo sve međunarodne letove.

Svi sudionici stižu posebnim čarter-letovima. Međunarodni olimpijski odbor (IOC) ne planira odrediti koji bi to bio fiksni broj slučajeva koronavirusa nakon kojeg bi se Igre otkazale.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar