Bijeli tartufi na dražbi u Italiji prodani za 75.000 eura

Svijet 13. stu 201709:46 > 09:49
REUTERS/ Stefano Rellandini

Nekoliko bijelih tartufa teških ukupno oko 850 grama prodano je u nedjelju na tradicionalnoj aukciji u gradu Albi u talijanskom Pijemontu za vrtoglavih 75.000 eura.

Za tartuf su se satelitskom vezom natjecali zainteresirani kupci iz Dubaija i Hong Konga, a najviše je ponudio poduzetnik iz Hong Konga.  “Situacija je nešto bolja, no očigledno ovo neće biti baš uspješna godina jer u prodaji neće biti velikih primjeraka, iako su ovi manji vrlo kvalitetni”, rekla je za AFP Isabelle Gianicolo iz Državnog centra za proučavanje tartufa.

“Suša koja je pogodila ovo područje u posljednjih nekoliko mjeseci utjecala je na količinu, ali ne i na kvalitetu tartufa”, kazala je Gianicolo, dodavši da “cijene koje se postižu na aukcijama nisu tržišne. Riječ je o simboličnim cijenama čiji prihod ide u dobrotvorne svrhe”.

Ovogodišnja tržišna cijena iznosi 600 eura za 100 grama, što znači 6000 eura za kilogram. Nešto je viša zbog velike suše. Prije godinu dana kilogram se mogao kupiti za 3000 do 4000 eura.

Bijeli tartufi spadaju među najosjetljivije i najskuplje proizvode na svijetu, a u dijelovima Italije beru se od listopada do prosinca. Iznimno su cijenjeni zbog specifičnog okusa i arome. Bijelih je tartufa zbog klimatskih promjena u Italiji zadnjih godina sve manje.

Gotovo 90 godina grad Alba u Pijemontu organizira dvomjesečni sajam bijelih tartufa u sklopu kojega se organizira i aukcijska prodaja ove cijenjene vrste podzemnih gljiva.