Raste upotreba antibiotika u mesnoj industriji

Svijet 22. ožu 201513:30 > 13:33
Morgue File

Zbog rastuće potražnje za mesom proizvođači koriste sve veće količine antibakterijskih lijekova u uzgoju svinja, goveda i peradi.

Istraživanje objavljeno u američkom časopisu Nacionalne akademije znanosti otkriva da je korištenje antibiotika u uzgoju svinja učetverostručeno, a sličan je trend zabilježen i u uzgoju peradi.

Antibiotici imaju dvostruku svrhu, pomažu bržem tovljenju životinja i održavaju ih zdravima čak i ukoliko se uzgajaju u nesanitarnim uvjetima.  

Stočari su za uzgoj stoke u 2010. godini iskoristili više od 63,000 tona antibiotika, a istraživači očekuju da će se do 2030. godine u istu svrhu koristiti 105,000 tona.

“Ljudi su bogatiji i jedu više mesa,” komentirao je rezultate istraživanja epidemiolog Thomas Van Boeckel sa Sveučilišta Princeton. “Antibiotici pomažu u proizvodnji dovoljne količine mesa za sve veći broj ljudi koji si ga može priuštiti, ali podrazumijevaju opasnost od pojave ‘super-bakterija’ otpornih na lijekove,” kaže.

Iako u javnosti raste svijest o sve češćem i žešćem korištenju antibiotika, zbog čega pojedine tvrtke poput McDonalds-a postupno smanjuju njihovu upotrebu u proizvodnim procesima, stručnjaci sumnjaju da će doći do promjene trenda ukoliko to ne zatraže potrošači.

“Ako se situacija uopće promijeni, to će biti zato što potrošači traže bolje, organske proizvode. Dakako, to si ne može svatko priuštiti,” kaže Van Boeckel.