WHO saziva sastanak o novom soju koronavirusa

Svijet 22. pro 202010:31 > 10:36
Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvat će sastanak članica kako bi razmotrili strategije za borbu protiv novog, zaraznijeg soja koronavirusa koji se pojavio u Britaniji, rekao je u utorak šef WHO-a za Europu.

On nije naveo datum održavanja sastanka.

“Ograničavanje putovanja u svrhu suzbijanja širenja virusa je mudro dok ne budemo imali više informacija. Lanci opskrbe osnovnim potrepštinama i nužna putovanja trebali bi ostati mogući”, objavio je na Twitteru regionalni direktor WHO-a Hans Kluge i pozvao na pojačane preventivne mjere.

Tijelo sa sjedištem u Ženevi objavilo je u ponedjeljak da novi soj koronavirusa otkriven u Velikoj Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, “nije izvan kontrole”.

Ne uzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19, rekla je da novi soj koronavirusa iako je zarazniji ne uzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize.

WHO je također objavio da uskoro očekuje više detalja o mogućem utjecaju novog visokozaraznog soja koronavirusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Britanije zbog straha od njegovog širenja.

Novi soj koji je uzbunio Britaniju otkriven je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

WHO: Normalna etapa evolucije pandemije

WHO je istaknuo da se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije.

U priopćenju objavljenom u utorak WHO je ponovio da još nema dovoljno informacija da bi se utvrdilo može li novi soj utjecati na učinkovitost cjepiva irekao je da su ispitivanja u tijeku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.