“Abramovič je trenutno misterij, nitko ne zna kolika je njegova moć”

Svijet 30. ožu 202217:18
Izvor: Action Images via Reuters / John Sibley/File Photo

U pregovaračkom timu zarećenih strana sjedi i ruski oligarh Roman Abramovič, kojemu, prema pisanju medija, vjeruju i Rusija i Ukrajina.

“On je u ovom trenutku misterija jer nitko ne zna kolika je njegova moć. Bio je u kontaktu i s ruskim i s ukrajinskim predsjednikom. Do njega se došlo preko židovske zajednice koja je jaka i u Ukrajini i u Rusiji, a vidimo da Zelenski želi uvesti Izrael u ove pregovore. Igra na Izrael je jaka. Abramovič je tu ušao i zato što je svojedobno imao političku moć u Rusiji, bio je jedan od ljudi kojima Putin može zahvaliti što je instaliran u Kremlju.”, komentirao je za N1 novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić.

“Abramović se vjerojatno i osobno angažirao radi vlastitih interesa”

“Abramovič je jedan od ljudi, grupe od pet-šest osoba, koji je birao Jeljcinovog nasljednika. Abramovič je jedini čovjek na kojeg je Putin mogao pristati, koji može biti čovjek od povjerenja. Govori se i da je Zelenski osobno zamolio Bidena da ne uvodi sankcije protiv Abramoviča”, dodao je, istaknuvši da se ruski oligarh vjerojatno i osobno angažirao radi vlastitih interesa.

VEZANE VIJESTI

Pojavila se i priča oko trovanja, no njemački liječnici nisu mogli pronaći ostatke otrova u krvi, iako se prema simptomima moglo nagađati o čemu se radi, dok su američki obavještajci govorili da se nevjerojatnije ne radi o trovanju nekim od kemijskih sredstava, podsjetio je Vurušić. “Ukrajinska delegacija ipak se suzdržavala od dodirivanja bilo čega na pregovorima. Pojavila se i priča da je Abramovič bio u dvorani gdje se jelo, ali nije dotaknuo nijednu čašu, nijedan sendvič.”

Podsjetimo, Roman Abramovič, je sudjelovao je na mirovnim pregovorima kao posrednik između zaraćenih strana. Navodno je osobno odnio poruku koju je Zelenski uputio Putinu.

Abramovič je, kao i većina oligarha, završio pod sankcijama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, kako je objavljeno prije nekoliko dana, zamolio je američkog predsjednika Joea Bidena u telefonskom razgovoru da ne nameće sankcije ruskom oligarhu jer bi se mogao pokazati kao koristan posrednik u mirovnim pregovorima s Moskvom, pisao je Wall Street Journal.

Kao rezultat toga Bijela kuća uvjerila je ministarstvo financija da ne nastavi s planovima da uvede sankcije Abramoviču, navode izvori upoznati sa situacijom.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar