Američka savezna država će poništiti više od 100.000 presuda za korištenje marihuane

Svijet 17. lip 202406:37 0 komentara
RDNE / Pexels/Ilustracija

 Američka savezna država Maryland poništit će 175.000 presuda za korištenje marihuane izrečenih tijekom proteklih desetljeća, najavio je u nedjelju njezin guverner Wes Moore u izjavama za Washington Post.

Potpisivanjem ovog dekreta o pomilovanju u ponedjeljak namjeravam ispraviti veliki broj povijesnih pogrešaka, izjavio je američkom mediju Moore, demokrat i prvi crni guverner Marylanda.

Za više od 100.000 ljudi će iz njihovih kaznenih dosjea nestati osude za posjedovanje ili pušenje droge koja je sada legalna u državi te se naširoko konzumira. Maryland, država od šest milijuna stanovnika na istočnoj obali Sjedinjenih Država, legalizirala je rekreacijsku upotrebu i maloprodaju marihuane referendumom 2023. godine.

“Mnogim ljudima, od kojih je većina iz etničkih manjina, još uvijek je uskraćen posao, smještaj ili pristup obrazovanju zbog prethodnih osuda za posjedovanje kanabisa”, naglašava Moore.

Kako je istaknuo državni odvjetnik Marylanda Anthony Brown, pomilovanje se odnosi na sve one koji su osuđeni za posjedovanje marihuane, ali i “nerazmjerno utječe – na dobar način” na crnačku populaciju.

Upravo crnci, prema Washington Postu, predstavljaju 33 posto stanovništva ove savezne države, ali 70 posto muškaraca koji su zatvoreni, a kako upozorava Američka unija za građanske slobode, crnac je imao tri puta veću vjerojatnost da će biti uhićen zbog posjedovanja marihuane nego bijelac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!