Američki Kongres pred dogovorom o novim sankcijama Rusiji zbog Ukrajine

Svijet 30. sij 202219:34 0 komentara
AFP

Američki Kongres je blizu dogovora o nacrtu zakona koji predviđa nove gospodarske sankcije Rusiji, rekao je u nedjelju utjecajni demokratski senator Bob Menendez, zaprijetivši da će Moskva trpjeti "ozbiljne posljedice" ako napadne Ukrajinu.

Odgovarajući na upit mreže CNN-a o radu demokrata i republikanaca na novim sankcijama prema Moskvi, predsjednik vanjskopolitičkog senatskog odbora rekao je: “Na korak smo do cilja, nadam se da ćemo uspjeti”.

“Neupitno je da postoji nevjerojatna odlučnost unutar obiju stranaka da se Ukrajini pomogne (…) i da Rusija pretrpi ozbiljne posljedice u slučaju napada na Ukrajinu”, rekao je.

“Ne možemo imati novi Muenchen”, rekao je Bob Menendez, smjerajući na konferenciju i ugovor potpisan 1938. između nacističkog režima Adolfa Hitlera te Velike Britanije i Francuske koji nije spriječio početak Drugog svjetskog rata.

Republikanski senator Jim Risch, u zajedničkoj izjavi za CNN, potvrdio je stajalište demokratskog zastupnika, istaknuvši da su “zastupnici obiju stranaka radili 24 sata na dan ovih dana” kako bi postigli konsenzus.

Iako se slažu u vezi s potrebom uvođenja sankcija Rusiji, republikanci i demokrati su naprotiv više podijeljeni u vezi s pitanjem kada će one stupiti na snagu.

Prvi se zauzimaju zapravo za preventivne sankcije koje bi se uvele prije invazije, a drugi žele da sankcije budu Damoklov mač koji će pasti u slučaju ruske ofenzive na Ukrajinu.

Po riječima demokrata Boba Menendeza, neke bi se sankcije ipak mogle uvesti u početku “zbog onoga što je Rusija već učinila”, misleći pritom na hakerske napade u Ukrajini i na “kampanju za potkopavanje ukrajinske vlade na međunarodnoj razini”.

No, dodao je, “razorne sankcije koje će slomiti Rusiju dogodit će se kada (Vladimir Putin) napadne”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin mora “platiti golemu cijenu” ako se odluči za rat a ne za diplomaciju, upozorio je Jim Risch.

Rusija je zadnjih mjeseci rasporedila desetke tisuća vojnika uz ukrajinsku granicu, potičući strah od invazije. Premda ruska vlada niječe da planira napasti, nastoji na pisanim jamstvima o ruskoj sigurnosti, koja uključuju obećanje da Ukrajina neće ući u NATO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!