Američki ministar obrane: NATO će nastaviti Ukrajini slati oružje za obranu

Svijet 16. ožu 202210:31
Sergei SUPINSKY / AFP, Ilustracija

Države članice NATO-a jedinstvene su u potpori Ukrajini i nastavit će joj slati oružje za obranu, izjavio je u srijedu u Bruxellesu američki ministar obrane Lloyd Austin.

“Podržavamo ukrajinsku sposobnost da se brani i nastavit ćemo ih podržavati. Ujedinjeni smo u našoj potpori Ukrajini i osuđujemo rusku ničim izazvanu i neopravdanu invaziju”, izjavio je Austin prije početka izvanrednog sastanka ministara obrane država članica.

I nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren izrazila je spremnost članica NATO-a da nastave isporučivati oružje Ukrajini čak i ako Rusi budu napadali te isporuke.

“Nizozemska i ostale države članice nastavit će isporučivati oružje Ukrajini”, rekla je Ollongren.

Na prijepodnevnom dijelu izvanrednog sastanka, ministri obrane država članica  NATO-a raspravljat će o odgovorima na rusku invaziju na Ukrajinu. U svjetlu promijenjene sigurnosne situacije u Europi, razgovarat će se i o prilagodbi savezničkog pristupa novim okolnostima.

Na sastanku sudjeluju Finska i Švedska koje nisu članice NATO-a, ali s njim tijesno surađuju, te Europska unija, Gruzija i Ukrajina. Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov sudjelovat će na sastanku putem video-veze.

U popodnevnom dijelu sastanka, ministri 30 država članica NATO-a raspravljat će o konkretnim mjerama za dugoročno jačanje sigurnosti u svim operativnim područjima NATO-a. Na kopnu bi to moglo uključivati, između ostalog, znatno više snaga na istočnom krilu Saveza.

Ministri će razgovarati o srednjoročnom i dugoročnom jačanju snaga za odvraćanje i obranu radi prilagodbe na nove okolnosti slijedom sve agresivnije pozicije Rusije.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar