Američki Senat pod pritiskom zbog pomoći građanima

Svijet 29. pro 202020:30
Izvor: Wikipedia (ilustracija)

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell u nezgodnoj je situaciji jer demokrati i predsjednik Donald Trump vrše na njega pritisak da odobri povećanje izravnih plaćanja građanima zbog pandemije koronavirusa na 2000 američkih dolara.

Nakon što je Zastupnički dom odobrio tu mjeru, ona je došla u Senat, gdje održavanje glasanja ovisi o McConnellu.

Trump ga je putem Twittera pozvao da odobri glasanje.

“$2000 za naš veliki narod, ne $600! Dovoljno su propatili zbog kineskog virusa!!!”, poručio je predsjednik iz svojeg ljetnikovca na Floridi.

McConnell, koji sam odlučuje o tome koji će prijedlog zakona Senat razmatrati, nije se izjasnio hoće li podržati povećanje potpora i hoće li uopće dopustiti glasanje.

Neki republikanski senatori, uključujući njegove saveznike kao što su Lindsey Graham i Marco Rubio, zadnjih su dana promijenili mišljenje i sada tvrde da podržavaju tu mjeru.

Za njezino usvajanje potrebna je potpora najmanje 60 senatora, što nije jednostavno osigurati čak ni uz Trumpovu potporu.

McConnell se jako protivi da se za pomoć gospodarstvu i građanima izdvoji više od 900 milijardi dolara koliko je već odobreno.

Uz to, senator Bernie Sanders blokira razmatranje posebne odluke o poništenju Trumpova veta na prijedlog zakona o obrani dok se ne odobri glasanje u Senatu o potpori od 2000 dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar